EK 2021 mogelijk in één land?

UPDATE 4 november: De UEFA spreekt de geruchten tegen dat het EK mogelijk in één land gespeeld gaat worden. De UEFA komt met de volgende verklaring: “De inspanningen van de UEFA zijn momenteel gericht op het plannen van een toernooi in alle twaalf locaties, inclusief supporters in de stadions. Beslissingen die in strijd zijn met dat plan, kunnen indien nodig op een later moment worden genomen, maar er zijn momenteel geen plannen om van locatie te veranderen.”

Volgens de doorgaans goed geïnformeerde Franse krant Le Parisien De Europese voetbalbond UEFA onderzoekt de mogelijkheid om het EK 2021 toch in een land te houden in plaats van in twaalf landen.

Meerdere scenario’s EK 2021 mogelijk

Alle twaalf speelsteden verspreid over twaalf landen waren er begin dit jaar al klaar voor. Maar in maart 2020 heeft de organisatie het EK voetbal door de wereldwijde uitbraak van Covid-19 al met een jaar moeten uitstellen naar 2021.

De organisatie lijkt nu dus de mogelijkheid tot het spelen van het EK 2021 in één land te onderzoeken. Rusland zou daarvoor de aangewezen locatie zijn, aangezien daar het WK 2018 ook gehouden is; de stadions en de infrastructuur voldoen aan alle eisen. Rusland zelf zou zich ook al aangeboden hebben.

Een andere optie zou zijn het toernooi gewoon door te laten gaan in de oorspronkelijke vorm: in twaalf steden (bekijk hier het speelschema EK 2021). Maar dit lijkt steeds onwaarschijnlijker te worden aangezien er nog geen grip is op het coronavirus.

Amsterdam EK 2021

amsterdam EK 2021 speelstad
Verliest speelstad Amsterdam zijn EK 2021 wedstrijden? Foto van Unsplash

Speelstad Amsterdam zou in het ergste geval als speelstad zijn vier wedstrijden verliezen. In de hoofdstad zouden drie groepswedstrijden en een achtste finale afgewerkt worden. Het Nederlands Elftal, dat zich gekwalificeerd heeft voor het EK 2021, zou zijn groepswedstrijden hier ook gaan spelen.

De UEFA heeft nog niet gereageerd op de diverse opties die nu naar buiten gekomen zijn.

Plaats een reactie