Bakoe EK 2020

Bakoe speelstad tijdens het EK 2020

bakoe ek 2020 speelstad posterBakoe is als hoofdstad van Azerbeidzjan misschien wat minder bekend onder voetballiefhebbers. De stad heeft echter wel een aantal opvallende kenmerken. Zo ligt het bijvoorbeeld 28 meter onder de zeespiegel, veel lager nog dan bijvoorbeeld Amsterdam.

Verder is het er van nature nogal winderig. Bakoe is dan ook een verbastering van een oud Perzisch woord voor wind of windstoot. De stad Bakoe draagt het zelfs ook als internationale bijnaam, de City of Winds.

Het EK 2020 is niet het eerste toernooi wat hier neerstrijkt, maar wel het grootste tot nu toe. Eerder waren er vooral jeugdkampioenschappen die hier werden georganiseerd.

Olympisch Stadion toneel van EK 2020

Het Olympisch Stadion is niet gebruikt voor een Olympische Spelen, maar wel voor de Europese Spelen. Er passen dan ook zo’n 70.000 mensen in dit stadion. Het stadion staat bol van de symboliek. De eerste steen werd gelegd op de dag dat voetbal in het land Azerbeidzjan 100 jaar bestond.

In 2019 zal hier de Europa League finale worden gespeeld. Ook zijn in Bakoe eerder al het EK onder 17 jaar voor mannen en WK onder 17 jaar voor vrouwen gehouden. Het is wel ook de bedoeling dat er na dit toernooi ook een Olympisch Toernooi, met onder andere voetbal, gehouden wordt.

De wedstrijden in Bakoe tijdens het EK

Pas wanneer de kwalificatiefase van het EK 2020 achter de rug is, zal duidelijk worden welke landen kans maken op wedstrijden in Bakoe. Wel kan alvast gezegd worden welke poule het zal huisvesten. Dat zal namelijk Poule A zijn.

Op 13, 17 en 21 juni 2020 worden hier drie wedstrijden uit Groep A gespeeld. Daarna is het nog niet klaar in Bakoe. Hoewel er geen achtste finales gespeeld worden, zal er wel een kwartfinale van het EK 2020 worden gespeeld. Daarom zal Bakoe op 4 juli weer in de schijnwerpers komen te staan als twee van de acht beste landen hier tegenover elkaar staan voor een plek in de halve finales.

Speelschema wedstrijden Bakoe

DagDatumTijdSpeelstadThuisUitSoort
Bakoe
Za.13 juni 202015:00BakoeWalesZwitserlandGroepsfase
Wo.17 juni 202018:00BakoeTurkijeWalesGroepsfase
Zo.21 juni 202018:00BakoeZwitserlandTurkijeGroepsfase
Za.4 juli 202018:00BakoeW#40W#38Kwartfinale

Vervoer in en naar Bakoe

Van en naar Bakoe reizen vanaf het vliegveld zal het best gedaan kunnen worden met de bus die vanaf het centrum van de stad naar dit vliegveld en terug rijdt. Binnen de stad zal gebruikgemaakt kunnen worden van de taxi en van het openbaar vervoer. Zo is er bijvoorbeeld een goed functionerend metronetwerk van twee lijnen dat heel goed bruikbaar is.

Verder wordt er ook aangeraden om de bus te pakken om binnen de stad te van de ene plek naar de andere verplaatsen. Wie een gunstig hotel weet te vinden kan ook gewoon te voer naar het stadion trekken om de wedstrijd te gaan bekijken.

Overige informatie over Bakoe

Bakoe heeft op zichzelf wel iets bijzonders te bieden aan liefhebbers van bijvoorbeeld cultuur. Zo is de oude stad als geheel opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Wie er rondwandelt wandelt dus eigenlijk al in een soort openluchtmuseum.

Het contrast met de moderne bouwwerken die er ook zijn is adembenemend, wordt gezegd. Vooral in de avonduren is dit een echte aanrader. Daarom is ook uitstapje wanneer het donker wordt zeker aan te raden. Ook de parken en straten van de stad zijn stuk voor stuk interessant om te bekijken.