Stadions EK 2021

Het Europees Kampioenschap 2021 wordt in maar liefst elf verschillende stadions in elf verschillende EK speelsteden afgewerkt. Dit omdat de UEFA in 2020 haar zestigjarige bestaan vierde. Inmiddels is het toernooi uitgesteld, en krijgen we geen EK 2020 maar een EK 2021 voetbal.

De UEFA heeft aangegeven het toernooi wel EURO 2020 te blijven noemen. Doordat de coronacrisis nog niet voorbij is, zullen bij de wedstrijden geen volledige capaciteit beschikbaar zijn voor supporters. In de meeste speelsteden is minimaal 30% van de capaciteit welkom.

De UEFA heeft Bilbao en Dublin geschrapt als speelstad, aangezien de lokale overheden niet konden garanderen of er (deels) publiek bij aanwezig mocht zijn. Bilbao is vervangen door Sevilla en de wedstrijden in Dublin zijn verplaatst naar Sint-Petersburg en Londen.

Stadions EK 2021 (EURO 2020)

Door deze unieke opzet zullen er dus door heel Europa wedstrijden afgewerkt worden. Waaronder een aantal wedstrijden in de Johan Cruijff ArenA! In de volgende elf EK 2021 stadions zullen de wedstrijden van het EK 2021 gespeeld worden.

In onderstaande tabel de elf officiële stadions van het EK 2021 (EURO 2020), inclusief speelstad, land en capaciteit van het stadion. Verder op deze pagina vindt u per stadion meer informatie over het stadion en speelstad.

SPEELSTADSTADIONCAPACITEIT% BEZET
Londen (Eng)Wembley Stadium90.00015.000 bij groepswedstrijden, 45.000 bij achtste finale en 60.000 supporters bij halve finales en finale
Sint-Petersburg (Rus)Krestovskistadion66.88150%
München (Dui)Allianz Arena75.00022%
Rome (Ita)Stadio Olimpico72.70033%
Bakoe (Aze)Olympisch Stadion69.70050%
Amsterdam (Ned)Johan Cruijff Arena54.99033%
Kopenhagen (Den)Parken38.06533%
Boekarest (Roe)Arena Națională54.60033%
Boedapest (Hon)Puskás Aréna67.000100%
Glasgow (Sch)Hampden Park52.10333%
Sevilla (Spa)Estadio Ramón Sánchez Pizjuán43.88333%

Kopenhagen, Parken (Denemarken)

In 1992 werd het Parken stadion geopend. Het stadion heeft een capaciteit van 38.190 toeschouwers en is het thuisstadion van FC Kopenhagen. Ook werkt het Deense nationale elftal haar wedstrijden hier af. Er zullen hier drie groepswedstrijden en een achtste finale worden gespeeld.

ek 2020 stadion parken kopenhagen

Glasgow, Hamden Park (Schotland)

Het stadion in Glasgow is de thuishaven van het Schotse nationale elftal en biedt onderdak aan 51.472 toeschouwers. Op Hamden Park zullen drie groepswedstrijden worden afgewerkt en een achtste finale.

hamden park speelstad EK 2021 (EURO 2020)

Boekarest, Arena Nationala (Roemenië)

Een vrij nieuw stadion dat in 2011 werd geopend en plaats biedt aan 55.600 toeschouwers. In 2012 speelde Nederland hier nog een kwalificatiewedstrijd voor het WK van 2014, waarbij een toeschouwersaantal record werd neergezet. Er worden drie groepswedstrijden en een achtste finale gespeeld.

Boedapest, Ferenc Puskasstadion (Hongarije)

In Boedapest wordt een volledig nieuwe voetbaltempel gebouwd voor het EK van 2020. Daarmee wordt de Hongaarse voetballegende Ferenc Puskas geëerd, waarna het stadion vernoemd zal worden. De capaciteit zal geschikt zijn voor 68.156 toeschouwers. Ook hier worden drie groepswedstrijden een achtste finale gespeeld.

Sevilla, San Mamés (Spanje)

In het Estadio Ramón Sánchez Pizjuán stadion in Sevilla worden drie groepswedstrijden en een achtste finale gespeeld. In eerste instantie zouden deze wedstrijden in Bilbao (San Mamés stadion) gespeeld worden, maar dit heeft de UEFA veranderd aangezien de lokale overheid van Bilbao geen garantie op publiek wilde geven.

De Spaanse voetbalclub Sevilla FC speelt haar thuiswedstrijden hier in het Estadio Ramón Sánchez Pizjuán stadion, dat een capaciteit heeft van 45.500 toeschouwers.

Amsterdam, Johan Cruijff ArenA (Nederland)

Ook in Nederland worden drie groepswedstrijden afgewerkt alsmede een achtste finale. Deze wedstrijden zullen plaatsvinden in de thuishaven van Ajax, dat onderdak zal bieden aan 55.000 tot 56.000 toeschouwers. Tijdens het EK van 2000 dat gehouden werd in Nederland en België was Amsterdam ook een speelstad waar meerdere wedstrijden werden afgewerkt.

amsterdam arena ek 2020

Sint-Petersburg, Zenit Arena (Rusland)

Dit stadion is nog in aanbouw en moet klaar zijn voor het WK 2018, dat in Rusland wordt gehouden. Het stadion moet plaats gaan bieden aan bijna 70.000 toeschouwers. Tijdens het EK zullen er drie groepswedstrijden worden afgewerkt en een kwartfinale.

Rome, Stadio Olimpico (Italië)

Het stadion in Rome wordt zowel bespeeld door AS Roma en Lazio Roma. Het stadion biedt plaats aan meer dan 70.000 toeschouwers en is al menigmaal het toneel geweest van EK-finales, WK-finales en Europacup finales. Hier vinden drie groepswedstrijden plaats en een kwartfinale. Tevens zal de openingswedstrijd van het EK 2021 hier gespeeld worden.

München, Allianz Arena (Duitsland)

De Allianz Arena is de thuishaven van Bayern en 1860 München en kleurt rood en blauw wanneer een van beide teams thuis speelt. De Allianz Arena zal in de komende jaren uitgebouwd gaan worden en zal dan plaats bieden aan 75.000 toeschouwers. Er worden drie groepswedstrijden gespeeld en en kwartfinale.

Bakoe, Olympisch Stadion (Azerbeidzjan)

Misschien wel de vreemde eend in de bijt onder de stadions, maar het stadion in Bakoe beschikt wel over een capaciteit van bijna 70.000 toeschouwers. Het spiksplinternieuwe onderkomen huisvest drie groepswedstrijden en een kwartfinale.

Londen, Wembley (Engeland)

Logischerwijs wordt de finale van het EK 2020 afgewerkt in de enige echte voetbaltempel. Niet alleen de finale vindt hier plaats, maar ook de halve finales worden op Wembley gespeeld. Wembley beschikt over een capaciteit van dik 90.000 toeschouwers en is daarmee ook het grootste stadion van dit EK. Het EK 2020 zal dus beslist worden op het heilige gras van het legendarische Wembley.

finale EK 2020 wembley

Aviva Stadium (in Dublin) en Bilbao (San Mamés) afgevallen als speelsteden

Het Aviva stadion in Dublin stond lange tijd gewoon op papier als speelstad. Maar nadat de UEFA als hard eis stelde dat er deels publiek bij aanwezig mocht zijn, kon de lokale overheid dat niet garanderen. Daarop heeft de UEFA Dublin geschrapt als speelstad. Er zouden hier drie groepswedstrijden gespeeld worden en een achtste finale. De groepswedstrijden zijn verplaatst naar Sint-Petersburg en de achtste finale naar Londen.

Hetzelfde geldt voor het San Mamés stadion in Spanje. De Spaanse bond had gekozen voor het kleinere stadion van Athletic Club Bilbao. Het nieuwe stadion van Bilbao beschikt over een capaciteit voor 53.289 toeschouwers. Drie groepswedstrijden en een achtste finale stonden hier op het menu, maar zijn allemaal verplaatst naar Sevilla.

Eurostadion in Brussel al eerder afgevallen als speelstad

Het Eurostadion in Brussel is een nog volledig nieuw te bouwen stadion dat in 2018 klaar had moeten zijn. Wanneer deze gereed is zal deze in gebruik worden genomen door de Belgische topclub Anderlecht. Drie groepswedstrijden (waaronder de openingswedstrijd) en een achtste finale stonden hier op het programma, echter heeft de UEFA door de vertraging van de bouw besloten Brussel als speelstad te schrappen.