Wanneer zal het WK worden gewonnen door een land van een nieuw continent?

In het jaar 2022 wordt het 22e Wereldkampioenschap voetbal gespeeld. Bij de voorgaande 21 toernooien kwam de winnaar 12 keer uit Europa en negen keer uit Zuid-Amerika. Geen enkel ander continent heeft sinds de start van het toernooi ooit een wereldkampioen of een vicewereldkampioen voortgebracht. De bookmakers zien dit ook in 2022 niet gebeuren. Voetbal wordt gezien als een mondiale sport en trekt ook overal ter wereld veel publiek, maar toch wordt de sport gedomineerd door landen van slechts twee continenten op een planeet die er tenminste vijf heeft.

Van welk continent komt de toekomstige WK voetbal winnaar
Photo by Andrew Stutesman on Unsplash

Europa en Zuid-Amerika domineren

Het zou de sport zonder twijfel goed doen wanneer er eens een land zou winnen van buiten deze twee continenten. Dus waarom gebeurt dat niet en wanneer zou dat wél kunnen gebeuren zodat we een wereldkampioen zouden krijgen die niet afkomstig is van een van deze twee continenten? Het is uiteraard lastig de toekomst te voorspellen, maar laten we eens kijken naar wat er zou moeten gebeuren om ervoor te zorgen dat de beroemdste beker ter wereld voor vier jaar naar een ander continent gaat.

Geld zou wel eens een grote rol kunnen spelen

Als je kijkt naar de landen die het WK voetbal hebben gewonnen dan zijn dat, met misschien Uruguay in 1950 als uitzondering, landen met sterke nationale competities waarin spelers zich op een hoog niveau kunnen ontwikkelen, zelfs als ze vaak naar het buitenland vertrekken zoals veel Braziliaanse spelers. Daar is niet alleen geld voor nodig, maar ook een goede sportieve infrastructuur.

Voetbal is razend populair in Afrika, maar de landen daar hebben deze sportieve infrastructuur niet. Maar we kunnen een voorbehoud maken. Kijk bijvoorbeeld eens naar Kroatië. Dat land bereikte in 2018 de finale, en toch is de Kroatische competitie niet sterker dan bijvoorbeeld de MLS of K-League.

Ervaring helpt – maar het vergt tijd

Tot 1986 was er geen enkel Afrikaans land dat de groepsfase overleefde tijdens een WK, en toen lukte het Marokko. In 1990 deed Kameroen het nog beter door de kwartfinales te bereiken, waarna het land verloor in de verlenging. Een prestatie die sinds die tijd is geëvenaard door Ghana en Senegal, nog steeds twee van de beste landen buiten Europa. In 2002 bereikte Zuid-Korea de halve finales waarin ze werden uitgeschakeld door Duitsland.

Afgezien van de VS dat in 1930 de laatste vier bereikte, is dat het enige land van een ander continent dat zo ver is gekomen. Soms moet je eerst falen zodat je vervolgens verder kunt bouwen op wat je hebt bereikt. Het lukt steeds meer landen om verder te komen op het WK, maar het kost tijd om de hegemonie van de dominante landen te doorbreken.

Doelgerichtheid zou wel eens de sleutel kunnen zijn

China wil grootmacht voetbal worden
Photo by Kuan Fang on Unsplash

We stelden eerder al dat geld een belangrijke rol speelt in het opbouwen van een nationaal voetbalsysteem dat de spelers kan voortbrengen die nodig zijn om de grootste prijzen te winnen. Een ander belangrijk aspect is een obsessieve toewijding om een dergelijk systeem op te zetten.

Niet elk land heeft de middelen om dit te doen en de landen die dit wel hebben ontbreekt het misschien aan de juiste toewijding of de populatie om zoveel spelers voort te brengen. Saoedi-Arabië en Qatar, bijvoorbeeld, hebben wel het geld, maar niet voldoende spelers.

China, echter, heeft wel de financiële middelen en ook een gericht plan om een systeem op te zetten waarmee het land in 2050 het WK zouden kunnen winnen. China heeft bovendien een bevolking van meer dan 1 miljard mensen. Het zou dus best eens kunnen dat China ooit de eerste wereldkampioen van een ander continent zal worden.

Plaats een reactie