WK 2022

WK voetbal 2022 in Qatar

Om de vier jaar wordt het FIFA Wereldkampioenschap voetbal gehouden. Het WK 2022 is het eerstvolgende WK. De beste nationale elftallen van de wereld reizen dan af naar Qatar, waar het 22e WK zal worden gehouden.

WK 2022 logo

Maar wanneer wordt het WK 2022 eigenlijk gehouden, in welke speelsteden wordt er gespeeld en hoeveel landen doen er mee aan dit toernooi? Op deze pagina hebben we alle informatie verzameld die je moet weten. Zo weet je precies wanneer je vrij moet vragen om de wedstrijden te kijken. Of om misschien zelfs af te reizen naar Qatar om er zelf bij te zijn!

Wanneer wordt het WK in Qatar gehouden?

Het wereldkampioenschap voetbal 2022 in Qatar wordt gehouden van 20 november tot en met 18 december 2022. Dit is wel even wennen, want we zijn natuurlijk allemaal gewend dat het WK in de zomer plaatsvindt. Dit is de eerste keer dat een WK voetbal in de winter georganiseerd wordt. Je kunt dus tijdens de bouwvak 2022 met een gerust hart op vakantie, zonder een wedstrijd van het WK voetbal te missen.

Er is echter een goede reden om het wereldkampioenschap voetbal deze keer in de winter te houden. In de zomer is het in Qatar namelijk veel te warm en temperaturen van boven de 40 graden zijn dan zeker geen uitzondering. Dergelijke weersomstandigheden zijn niet alleen loodzwaar voor de spelers, maar ook erg lastig voor de vele fans van over de hele wereld.

Overigens is dit het kortste kampioenschap in tijden, want de organisatoren wilden het niet laten samenvallen met Kerst en dus duurt het WK in Qatar slechts 29 dagen. Hierdoor zullen de wedstrijden dichter op elkaar gehouden worden.

Hoeveel landen doen er mee aan het WK 2022?

Aan het WK 2022 in Qatar mogen in totaal 32 landen meedoen. Dit is overigens wel de laatste keer, want vanaf het WK 2026 (in Canada, de VS en Mexico) zal het aantal worden uitgebreid naar 48. Als gastland is Qatar zelf als eerste al zeker van een plaats op het WK.

De overige 31 deelnemende landen komen uit de verschillende continentale kwalificatietoernooien.

Deze worden georganiseerd door de 6 confederaties die bij de FIFA zijn aangesloten: de AFC, CAF, CONCACAF, CONMEBOL, OFC en voor Europa de UEFA. Per confederatie wisselt het aantal startplaatsen voor het WK. Zo mag de UEFA 13 landen doorsturen naar het WK in Qatar en de OFC uit Oceanië hooguit 1. Uiteindelijk wordt eind 2021 of begin 2022 bekend welke landen zich hebben gekwalificeerd voor het wereldkampioenschap voetbal in 2022.

Wat zijn de speelsteden van het WK 2022?

We weten nog niet precies welke landen er zullen deelnemen aan het wereldkampioenschap voetbal in 2022, maar de speelsteden zijn al wel bekend. Het gaat om vijf verschillende steden, die allemaal in het noordoostelijke deel van Qatar liggen.

  • Doha (vier speelstadions)
  • Al Khor
  • Lusail
  • Al Rayyan
  • en Al Wakrah

De belangrijkste speelstad is Doha, wat tevens de hoofdstad van Qatar is. Hier worden wedstrijden gespeeld in maar liefst vier verschillende stadions (het Al Thumama-stadion, het stadion van Education City, het Ras Abu Aboud-stadion en het Khalifa International Stadium). De overige speelsteden zijn Al Khor, Lusail, Al Rayyan en Al Wakrah.

Al deze stadions hebben plaats voor minimaal 40.000 toeschouwers. In het Al Bayt-stadion in Al Khor kunnen zelfs 60.000 toeschouwers en in het Lusail Iconic Stadium maar liefst 86.250! Mede vanwege zijn enorme capaciteit is dit laatste stadion tevens de plek waar de opening en de finale van het wereldkampioenschap voetbal 2022 zullen plaatsvinden.

Lusail stadion WK 2022

Speelschema WK 2022

Het speelschema voor het WK voetbal in Qatar is na de loting in april 2022 ook bekend. Bekijk hier het speelschema WK 2022.

Doet Nederland ook mee aan het WK in Qatar?

Het Nederlands Elftal heeft zich voor het wereldkampioenschap voetbal in Qatar geplaatst door eerste te worden in de WK kwalificatiegroep. Dus Oranje is aanwezig op het WK voetbal in Qatar.

Waar ligt Qatar?

Het WK van 2022 wordt dus gehouden in Qatar, maar waar ligt dat precies? Het land is gesitueerd aan de Perzische Golf en ligt in het Midden-Oosten. Directe buurlanden zijn Saoedi-Arabië in het zuiden en westen en Bahrein in het noordwesten. Ten zuidoosten van Qatar liggen de Verenigde Arabische Emiraten.

Qatar is een koninkrijk dat wordt geleidt door een emir. Het land is bijna vier keer zo klein als Nederland en kent een woestijnklimaat, waardoor het vaak heerlijk warm en in sommige maanden zelfs ontzettend heet is. De voertaal in Qatar is Arabisch, maar ook met Engels kun je je er steeds beter redden.