Troostfinale EK 2021

Het is een veelgestelde vraag: is er wel of geen troostfinale op het EK 2021 voetbal. Om maar direct met de deur in huis te vallen, nee er is géén troostfinale op het EK 2021. Er wordt dus niet gespeeld om een derde/vierde plaats.

Wat is een troostfinale?

Een troostfinale kent meerdere bewoordingen. Het wordt ook wel kleine finale. bronzen finale of verliezersfinale genoemd. Het is dus eigenlijk alleen maar een wedstrijd om te bepalen wie er derde en wie er vierde wordt op een toernooi. Meestal krijgt degene die derde wordt nog een bronzen medaille.

troostfinale EK 2021 voetbal

Een troostfinale wordt altijd gespeeld tussen de twee verliezende partijen van de halve finales.

Waarom geen troostfinale op het EK 2021?

De UEFA heeft besloten geen troostfinales meer te spelen op het EK voetbal. In 1980 werd er voor het laatst nog een troostfinale gespeeld op het Europees Kampioenschap voetbal in Italië. Een van de redenen om niet meer te spelen voor plek drie en vier is om de spelers na een lang voetbalseizoen niet meer extra te belasten.

Een andere reden om deze verliezersfinale niet meer te spelen is dat spelers minder gemotiveerd kunnen zijn na het mislopen van een EK finale.

Redenen om wel zo’n troostfinale te spelen is uiteraard geld. Voor de organisatie zou dit een extra wedstrijd in het speelschema EK 2021 betekenen, wat meer sponsor en tv-inkomsten zou betekenen. Op het WK 2022 in Qatar wordt er bijvoorbeeld wél gespeeld om de derde/vierde plaats.