Vooruitblik op het EK 2024 voetbal: welke landen zijn favoriet?

Met het WK voetbal eind 2022 in Qatar nog fris in het geheugen, kunnen we alweer uitkijken naar een volgend toernooi: het Europees kampioenschap voetbal in Duitsland. Eindelijk weer een toernooi bij ons in de buurt. Welke landen maken een kans om Europees kampioen te worden en hoe zien de kwalificaties van de favorieten eruit? Je leest hier alvast een vroege vooruitblik op Euro 2024.

De favorieten

Vrijwel alle grote voetballanden in Europa moeten zich nog kwalificeren. De Duitsers vormen daar een uitzondering op. Zij hebben zich al gekwalificeerd voor het EK omdat ze het gastland zijn. Als je het sport nieuws van de afgelopen jaren hebt gevolgd, weet je dat Duitsland de bookmakers voor EK’s en WK’s regelmatig teleurstelt of juist verrast.

Duitsland leek vanaf het EK in Portugal in 2004 een uitgeblust team. Maar er veranderde veel in 2006, toen die Mannschaft het ouderwetse countervoetbal achter zich liet en swingend ging spelen. Duitsland behoorde weer tot de favorieten in de voetbalwereld. In 2014 wonnen ze zelf met 7-1 van de Brazilianen, wat de grootste zege ooit is op een WK.

Op het WK van afgelopen jaar in Qatar bakten de Duitsers er, tegen de verwachting van de bookmakers in, juist weinig van. Duitsland ging na de groepsfase al naar huis. Het is voor de Duitse voetbalfans te hopen dat die Mannschaft in 2024 weer in volle sterkte is.

Nederland

nederland underdog favorieten EK 2024 voetbal
Photo by Sander Sammy on Unsplash

Het Nederlands elftal wist in Qatar niet te stunten. Oranje lijkt na een paar magere jaren weer een aantal goede spelers te hebben. Toch lijkt de balans meer op het middenveld en de achterhoede te liggen tegenwoordig. Vroeger Had Oranje juist steraanvaller zoals Van Nistelrooij of Bergkamp.

Nederland heeft bovendien een vrij zware EK-kwalificatiegroep voor de kiezen. Frankrijk, dat op het laatste WK in de finale stond, is een van de tegenstanders in kwalificatiegroep B van het EK 2024. Kan Nederland het EK halen met deze groep?

België

Al jaren wordt België gezien als een outsider voor de titel op een eindronde voetbal. Met spelers als Kevin de Bruyne en Hazard had België een gouden lichting. Helaas worden de sterren nu oud en lijkt de sleet in het team te zitten. Op het WK in Qatar wist België niet te overtuigen. Bovendien hebben spelers als Kompany, Hazard en Fellaini al laten weten dat ze met voetbalpensioen gaan.

Staat er een nieuwe lichting Rode Duivels op die wel verrast in 2024 of is de gouden generatie Belgische voetballers nu echt over? België bevindt zich in een kwalificatiegroep met weinig sterkhouders in de kwalificatie, dus de eindronde zelf licht voor het grijpen.

Engeland

De Engelsen willen voetbal al een lange tijd ‘naar huis’ halen. Toch lukt het ze maar niet om echt potten te breken. In 2021 haalden de Engelsen de finale van het EK, maar wisten ze niet te winnen van Italië. Italië is een van de tegenstanders in kwalificatiegroep C voor het EK.

Frankrijk

Frankrijk is waarschijnlijk de gedoodverfde favoriet. Met spelers al Kylian Mbappé zal ook het EK in Duitsland een prooi moeten worden voor de Fransen. Dan moeten les Blues wel de kwalificatie met onder meer Oranje door zien te komen. En dan blijft de vraag of de Fransen wel zoveel jaar op een hoog niveau kunnen blijven presteren.

Spanje

Spanje is al een tijdje een van de grote voetballanden. Toch blijft er kritiek op het spel van het team. Er zou te veel gepasst worden naar elkaar en de verrassing van het spel is niet groot. Gelukkig is er voor de Spanjaarden nooit gebrek aan talent. Spanje speelt in groep A in de kwalificatie en komt daar weinig andere grote landen tegen. Of kan de ster van de Premier League, Erling Braut Haaland van Noorwegen het Spanje bijvoorbeeld moeilijk maken?

voetbalstadion camp nou Barcelona Spanje EK 2024 vooruitblik
Photo by Tim Roosjen on Unsplash

Italië

Italië is regerend Europees kampioen. Toch wisten de Italianen het WK van Qatar niet te halen. In de kwalificatie naar het aankomende EK kunnen de Italianen zich revancheren voor dat debacle. Bovendien komen de Azzurri Engeland weer tegen in hun groep. Dat belooft sowieso spektakel op te leveren.

1 gedachte over “Vooruitblik op het EK 2024 voetbal: welke landen zijn favoriet?”

  1. mensen denken serieus belgie of nl? of italie of zelfs spanje? wat een grap allemaal geen voetbal kennis en hebben 100 precent nog nooit een match bekeken van alle landen dat ze op gestemd hebben Maar degene met de aller beste teams en meeste kans op het ek en ook zelfs wk is Portugal en Frankrijk

    Beantwoorden

Plaats een reactie