De beste Nederlandse voetballers ooit

Het is het jaar van het WK 2022 in Qatar en zal Lionel Messi opnieuw laten zien waarom hij gezien wordt als de beste speler ter wereld of wordt het deze keer Cristiano Ronaldo die zich in de kijker speelt? Al vanaf het jaar 2008 zijn het één van deze twee spelers die tot op de dag van vandaag de gouden bal (Ballon d’Or) hebben gewonnen en daarmee als beste voetballer ter wereld zijn uitgeroepen. Er was slechts één keer een uitzondering en dat was in het jaar 2018 want in dat jaar werd was Luka Modric de spelbreker en werd gekozen tot speler van het jaar.

Nederlandse winnaars van de gouden bal

De laatste Nederlandse winnaar dateert alweer uit 1992 toen Marco van Basten deze prijs won. Hij won trouwens drie keer in totaal want ook in 1988 en in 1989 werd hij uitgeroepen tot beste speler van de wereld.

Ruud Gullit mocht ook een keer deze trofee omhoog houden en dat was in 1987. De meest roemruchte en bekendste van allemaal is natuurlijk Johan Cruyff. In de glorie jaren bij Ajax won hij ook drie keer deze prestigieuze prijs in de jaren 1971, 1973 en 1974. Cruyff wordt gezien als de beste Nederlandse voetballer ooit.

De beste Nederlandse voetballers ooit

De namen Johan Cruyff, Marco van Basten en Ruud Gullit zijn al voorbij gekomen, maar er zijn natuurlijk nog meer Nederlandse topvoetballers die bekendheid genieten. Om zo maar even wat andere namen te noemen, wat dachten jullie van Abe Lenstra, Faas Wilkes, Willem van Hanegem, Johan Neeskens dit zijn de spelers van weleer en behoorden in hun tijd tot de wereldtop. In de jaren daarna zijn het Dennis Bergkamp, Frank Rijkaard en Clarence Seedorf die internationaal regelmatig in de prijzen vielen met hun club.

beste Nederlandse voetballers ooit

Zal de huidige generatie ook in staat zijn om internationaal befaamd te worden? Er is voldoende potentie. Virgil van Dijk, Frenkie de jong of Matthijs de Ligt zijn al namen die bekend zijn in het buitenland.

De komende jaren

Aan het begin van dit artikel wordt al iets gezegd over het komende WK. Het hoogste platform voor iedere speler om aan mee te doen en proberen uit te blinken. Het zijn vaak de eindtoernooien die samen met de grote nationale competities uitmaken welke speler wordt gezien als ‘de beste’. Door de jaren komt de tot beste verkozen speler uit één van de vier grote competities.

De Engelse, Spaanse, Italiaanse en Duitse competitie is dan ook waar ieder jong talent van droomt. Voor Nederlands talenten betekent dit meestal een gedegen opleiding van een top club in eigen land, proberen op eredivisie niveau mee te kunnen en hopelijk de stap maken naar een ‘grote’ club uit het buitenland.

Het EK voor jong oranje staat op de kalender en zal in 2023 worden gespeeld in Georgië en Roemenië. Deze spelers onder 21 staan er goed voor in hun groep en maken dus een goede kans om deel te gaan nemen. Kunnen spelers als Brian Brobbey en Joshua Zirkzee hun stempel drukken en uitgroeien tot de sterren van het toernooi? Dat is wel te hopen want een goede transfer naar een Europese topclub kan het gevolg zijn van het spelen van een prima toernooi.

De spanning neemt toe

De tijd tikt af naar de openingswedstrijd van ons Nederlands elftal in Qatar waar voor de eerste keer ons oranje in de openingswedstrijd zal spelen. Natuurlijk nog tijd genoeg voor een discussie of het nieuwe spelsysteem van Louis van Gaal wel de juiste is en waarom we niet vasthouden aan ons bekende 4-3-3 systeem.

Straks nog maar een paar dagen te gaan voor de eerste wedstrijd en de rechtstreekste verslagen op het trainingskamp zijn al te zien. Maar hopen dat er niemand afvalt met een blessure. Wie zal van Gaal dan oproepen als vervanging wanneer een speler geblesseerd afhaakt?

De spanning en de stress stijgt en misschien wat tijd voor ontspanning bij Leeuwslots voordat het Nederlands elftal in actie komt. Even niet denken aan voetbal en wat anders doen.

De eerste wedstrijd van Oranje staat op het punt van beginnen en iedereen is er helemaal voor. Een drankje en een schaaltje pinda’s staan klaar als je thuis kijkt of lekker met wat vrienden in de kroeg kijken.

Veel veel succes Oranje!

Plaats een reactie