Kopenhagen EK 2021

Speelstad Kopenhagen EK 2021

In Kopenhagen wordt in één van de kleinere stadions van het EK 2021 gespeeld. Er wordt dan echter wel in een hoofdstad van één van de voormalig Europees kampioenen gespeeld. Denemarken wist het toernooi immers in 1992 te winnen toen dat bij buurland Zweden werd georganiseerd.

Voor Denemarken zijn de wedstrijden voor het EK 2021 echter wel een primeur als het gaat om het gastheerschap van een groot internationaal voetbaltoernooi. Wel werden hier een UEFA Cup finale en een Europa Cup 2 finale georganiseerd in 1994 en 2000. Tegenwoordig vormen deze twee toernooien samen de Europa League zoals die al enkele jaren gespeeld wordt.

Parken Stadion Kopenhagen

Het stadion van Kopenhagen draagt de naam Parken. Zoals gezegd is het één van de stadions met een wat lagere capaciteit. Er passen zo’n 38.000 toeschouwers in. Normaal gesproken speelt FC Kopenhagen hier zijn thuiswedstrijden. Het stadion werd in 1992 gebouwd. Destijds was het de vervanger van het nationale stadion dat er sinds 1911 had gestaan.

Er wordt dus al meer dan honderd jaar op deze plek gevoetbald op hoog internationaal niveau en vrijwel alle landen van Europa zijn hier al eens te gast geweest. Dit maakt Parken wel flink anders dan de veelal jongere stadions die op dit toernooi gebruikt gaan worden.

De wedstrijden

Kopenhagen is samen met de Spaanse speelstad Bilbao gastheer van poule B van het EK 2021. De helft van de wedstrijden in deze poule worden in het Parken stadion gespeeld. Over de landen die in die wedstrijden gaan uitkomen valt nog niet veel zinnigs te zeggen. Dat zal pas duidelijk worden nadat de kwalificatie is gespeeld en de loting is gedaan.

Nog langer zal het duren, om te weten welke twee landen in ronde twee in dit stadion gaan uitkomen tegen elkaar. Wel is al bekend dat dit de nummer 2 van poule D en de nummer 2 van poule E gaan zijn.

Speelschema en wedstrijden in Kopenhagen tijdens het EK 2021

DagDatumTijdSpeelstadThuisUitSoort
Kopenhagen
Za.12 juni 202118:00KopenhagenDenemarkenFinlandGroepsfase
Do.17 juni 202118:00KopenhagenDenemarkenBelgiëGroepsfase
Ma.21 juni 202121:00KopenhagenRuslandDenemarkenGroepsfase
Ma.28 juni 202118:00Kopenhagen
Kroatië
Spanje
Achtste Finale

Vervoer in en naar Kopenhagen

Kopenhagen is de stad die het best te verkennen is op de fiets. De plaatselijke bevolking kiest hier immers in grote mate voor. De organisatie raadt dan ook aan om hier als bezoeker in mee te gaan en ook een fiets te huren of mee te nemen naar de stad. Dit maakt het makkelijk om van plek naar plek te komen.

Wel zullen er in het haar voorafgaand aan het toernooi, 2019, twee nieuwe metrostations vlakbij het stadion worden geopend, als onderdeel van een reeks van 17 nieuwe stations. De metro zal dus rondom het toernooi ook een goede optie gaan worden voor het vervoer.

Overige informatie

Kopenhagen staat bekend als een stad waar altijd iets te doen is. Van tentoonstellingen en festivals die komen en gaan, tot het meer vaste aanbod van musea. Alle reden om dus rondom de wedstrijden lekker ook een aantal dagen te blijven hangen.

Er is dan bijvoorbeeld ook ruimte om te ontdekken waarom Kopenhagen de gelukkigste stad ter wereld wordt genoemd. Volgens onderzoeken is het immers zo dat de mensen die in deze stad met afstand het gelukkigst zijn van alle mensen op aarde. Dat maakt het interessant.