Glasgow EK 2021

Informatie over de speelstad Glasgow

In recente jaren heeft Glasgow zich ontwikkeld tot een belangrijk centrum van de topsport in Europa, onder meer vanwege de organisatie van allerlei toernooien. Daar komt nu het gastheerschap van een aantal wedstrijden op het Europees Kampioenschap van 2021 bij.

De stad was ooit al de locatie voor de allereerste interland die ooit werd gespeeld, die tussen Schotland en Engeland in 1872. Destijds eindigde de wedstrijd in 0-0.

Hoe het zal lopen voor de landen die op deze grond een stap willen zetten richting de Europese titel valt nog te bezien. Bovendien heeft Glasgow nog veel meer te bieden aan de fan die hierheen trekt.

Hampden Park

Er was een tijd dat Hampden Park het grootste stadion van de wereld was. Dat was aan het begin van de twintigste eeuw. Toen er bijna 150.000 mensen in werden toegelaten. In een later stadium was Hampden Park vooral belangrijk omdat er Europese finales werden gespeeld. Zo is het één van de weinige stadions die twee Champions League-finales heeft gehost.

De eerste was in 1960, toen het toernooi nog Europa Cup 1 heette en Real Madrid Eintracht Frankfurt versloeg. De tweede was in 2002 toen opnieuw Real Madrid een Duitse ploeg versloeg, ditmaal Bayer 04 Leverkusen. Met dank aan Zinedine Zidane.

De wedstrijden in Glasgow tijdens het EK 2021

Ooit konden er dus 150.000 mensen in dit stadion. Aan het begin van de eenentwintigste eeuw is het echter zo dat er nog ruimte is voor een derde van dat aantal. Dat betekent dus dat nog altijd zo’n 50.000 mensen naar drie poulewedstrijden uit poule D kunnen gaan kijken. Ook zal er in de tweede ronde nog een wedstrijd gespeeld worden. De kampioen van poule E komt de beste nummer 3 van poule A, B, C of D tegen. Daarna is het voor wat betreft het EK 2020 klaar in dit stadion, maar zullen er nog wel veel cupfinals en andere evenementen volgen.

Speelschema en wedstrijden in Glasgow EK 2021

DagDatumTijdSpeelstadThuisUitSoort
Glasgow
Ma.14 juni 202115:00GlasgowSchotlandTsjechiëGroepsfase
Vr.18 juni 202118:00GlasgowKroatiëTsjechiëGroepsfase
Di.22 juni 202121:00GlasgowKroatiëSchotlandGroepsfase
Di.29 juni 202121:00Glasgow
Zweden
Oekraïne
Achtste Finale

Vervoer in en naar de stad

Vanaf het vliegveld zijn zowel de auto als de trein prima optie om te pakken. Daarbij maakt het niet uit welk vliegveld er bedoeld wordt, zowel de twee van Glasgow als die van Edinburgh zijn perfect op de stad aangesloten. In de stad zelf wordt het openbaar vervoer dat van hoog niveau is aangeraden. Al kan het ook gemakkelijk mogelijk zijn om het stadion te voet te bereiken. Daar leent de stad zich namelijk perfect voor dankzij de doordachte opbouw die ooit is ontwikkeld bij het opbouwen van de stad. Dit is dus ook een zeer goede optie om te volgen.

Overige informatie over Glasgow

Glasgow is de laatste jaren meer en meer een stad geworden die interessant is vanwege de musea met de uitgebreide collecties. Alleen al daarom is het de moeite waard om ook buiten de wedstrijden om nog enkele dagen te blijven.

Verder is winkelen zeer goed te doen in de Schotse hoofdstad. Dat is ook niet zo vreemd, want het is de op twee na grootste stad van het Verenigd Koninkrijk. Dat betekent dat er veel mensen vermaakt moeten worden en dat ook de toeristen hier de vruchten van plukken. Probeer ook gelijk de Schotse keuken eens wanneer je dan toch in de binnenstad bent.