Wie worden de rijzende Nederlandse sterren tijdens het komende WK voetbal?

Dit jaar wordt het wereldkampioenschap voetbal gehouden in Qatar. Voor velen nog steeds een omstreden beslissing om dit land aan te wijzen als organisator. Niet alleen door de hitte, maar ook het gebrek aan voetbal cultuur. Ook om nog een andere reden kunnen de wenkbrauwen worden gefronst want door het tijdstip van de WK moeten alle reguliere competities in de meeste landen worden stilgelegd.

Het Nederlands elftal heeft gunstig geloot en komt uit in groep A en zal spelen tegen het thuisland Qatar, Ecuador en Senegal. Gaat het dan deze keer eindelijk lukken om de wereldtitel te halen of strand Louis van Gaal net als in zijn eerdere termijn als bondscoach?

Het zijn de spelers die het zullen moeten laten zien, en welke Nederlandse sterren zullen nu eigenlijk in actie komen? ? 

Ervaring of jeugd    

De Europese kampioen van 2020 (gehouden in 2021) is Italië en dit team bestond voor het merendeel uit oudere spelers. Deze ‘oude’ mannen hebben bewezen dat ervaring in combinatie met wilskracht resultaat oplevert. Is dat ook echt zo? Het is Italië echter niet gelukt om zich te kwalificeren voor de eindronde van het WK. Het is dus niet zo dat alleen ervaring de winnende formule is. 

nederlands elftal jeugd of ervaring WK 2022
Foto door leah hetteberg on Unsplash

De toplanden in het huidige voetbalgebeuren bestaan meestal uit een goede mix van jong en oud. Kijk bijvoorbeeld naar de landen om ons heen: Duitsland, Spanje en Engeland bestaan louter uit een mix van routine en jong talent.

Iedereen is bondscoach

Het WK in Qatar nadert en dan is ineens iedereen in Nederland een beetje bondscoach. Met welke spelers moet er worden begonnen en welk systeem past het beste? 

Het Nederlands elftal lijkt het zo bekende en typische 4-3-3 systeem links te laten liggen.  Alles wijst erop dat gezien de laatste oefeninterlands er gespeeld zal worden in een 1-3-4-1-2 opstelling. 

Louis Van Gaal heeft al snel zijn stempel gedrukt op de speelstijl van het vernieuwde en verjongde Oranje. Dat neemt niet weg dat er nog steeds kritiek is op deze niet Hollandse manier van spelen. In diverse media wordt nog steeds getwijfeld aan dit systeem waarmee de huidige bondscoach wel succes had tijdens het WK van 2014 in Brazilië.

De jeugd heeft de toekomst

Met de ervaren Virgil van Dijk en Daley Blind bestaat het Nederlands elftal verder uit nog vrij jonge spelers. Dat neemt niet weg dat deze ‘jonkies’ geen ervaring hebben. Kijk bijvoorbeeld naar Frenkie de Jong of naar Matthijs de Ligt. Beide uitkomend voor topclubs in Europa. Zijn de jonge spelers die nog niet zijn verkast naar het buitenland, zoals Ryan Gravenberch en Cody Gakpo opgewassen tegen de druk en zijn ze er straks helemaal klaar voor?

We gaan het straks allemaal meemaken. Wat wel zeker is, het Nederlands elftal heeft voldoende potentie om de komende jaren een greep te doen naar het hoogst haalbare en een titel te pakken. Wat te denken van spelers die het moeten gaan doen bij oranje zoals Donyell Malen, 23 jaar en spelend voor het Duitse Borussia Dortmund, Noa Lang bijna 23 jaar en actief in België. Een groot talent  Devyne Rensch, nog maar 19 jaar jong en Jordan Teze met 22 jaar een aanstormend talent in de selectie.

Het lijkt er ook op dat de komende generatie goed bezig is want jong oranje staat er op dit moment goed voor in hun groep om zich te kwalificeren voor het komende EK onder 21 jaar. Met nog drie wedstrijden voor de boeg heeft oranje onder 21 jaar alles zelf in de hand om in 2023 te stralen in Roemenië en Georgië, waar dit toernooi zal worden afgewerkt. 

Wie zijn de kanshebbers?

Als er simpelweg naar de FIFA-ranglijst wordt gekeken, dan bestaat de top vijf op dit moment uit: Brazilië, België, Frankrijk, Argentinië en Engeland. Deze zijn dan ook gelijk topfavoriet. Nederland bezet op dit moment de 10e plek en is daarom ook geen directe favoriet.

Iets verder kijken dan alleen de huidige lijst en vergelijken met de grote bookmakers dan staat Brazilië op 1, gevolgd door Engeland, Frankrijk, Spanje en Argentinië. Hier staat Nederland op de 9e plek om de titel te pakken.

Volgens Erik de Koning moet iedereen in Nederland gewoon reëel zijn dat de kans klein is dat Nederland nog in de laatste wedstrijd te zien is. De groepsfase mag geen probleem zijn, want lukt dat niet dan is Nederland weer het lachertje bij onze oosterburen.

Plaats een reactie