Boedapest EK 2021

Speelstad Boedapest tijdens EK 2021

UPDATE: Inmiddels is bekend dat het Nederlands Elftal zijn achtste finale van het EK 2021 in Boedapest gaat spelen. Op deze pagina lees je alles over Boedapest als speelstad op het EK voetbal.

Terug in de schijnwerpers

Door als speelstad van EK 2021 te fungeren keert de Hongaarse hoofdstad Boedapest na vele jaren weer terug in de schijnwerpers van het wereldwijde voetbal. Het voetbal in de jaren vijftig van de twintigste eeuw werd namelijk ook voor een belangrijk deel gedomineerd door Hongarije en veel van de spelers die toen tot de wereldtop behoorden, werden in deze stad geboren.

Het stadion was als een van de laatste stadions klaar voor het EK 2021 voetbal. De verbouwing is eind 2019 afgerond waardoor het stadion nu voldoende capaciteit biedt om te fungeren als stadion voor een EK voetbal.

boedapest EK 2021 unsplash

Puskas Ferenc Stadion

Het Puskas Ferenc Stadion is, net als de Johan Cruyff Arena in Nederland, vernoemd naar de beste speler die het land ooit gehad heeft. De bouw is in 2016 begonnen. Buiten speelstad voor het Europees kampioenschap in 2021 is het ook het stadion waar de nationale ploeg van Hongarije alle thuiswedstrijden in de kwalificatie, de Nations League en in vriendschappelijke wedstrijden zal gaan spelen.

Volgepakt stadion met 65.000 supporters

Daar waar Bilbao en Dublin afvielen als speelstad omdat de lokale overheden niet konden/wilden garanderen dat er publiek aanwezig kon zijn, gaf de overheid van Hongarije aan dat er volledige bezetting plaats vindt tijdens de wedstrijden. Er zullen dus 65.000 supporters aanwezig zijn bij de EK wedstrijden in Boedapest.

Het stadion staat op dezelfde plek waar het oude Puskas Ferenc Stadion heeft gestaan. Dat werd vanaf 1983 zo genoemd, maar heette daarvoor Nepstadion, oftewel het Volksstadion.

De wedstrijden in Boedapest tijdens EK 2021

Boedapest is één van de twee steden die wedstrijden in poule F huisvesten tijdens EK 2021. Hier worden drie wedstrijden uit deze poule gespeeld. Ook wordt er in dit stadion een achtste finale wedstrijd gespeeld. Inmiddels weten we dus dat dat de achtste finale van het Nederlands Elftal is.

Nederland gaat het als groepswinnaar van poule C opnemen tegen de nummer 3 van poule D, E of F. Het kan dus zo zijn dat één van de landen die in poule F terechtkomt hier nog een keer terugkomt. Dit zal echter pas duidelijk worden wanneer de groepsfase in het geheel gespeeld is.

Speelschema en wedstrijden in Boedapest

DagDatumTijdSpeelstadThuisUitSoortUitslag
Boedapest
Di.15 juni 202118:00Boedapest
Hongarije
Portugal
Groep F0 - 3
Za.19 juni 202115:00Boedapest
Hongarije
Frankrijk
Groep F1 - 1
Wo.23 juni 202121:00Boedapest
Portugal
Frankrijk
Groep F2 - 2
Zo.27 juni 202118:00Boedapest
Nederland
Tsjechië
Achtste Finale0 - 2

Vervoer tijdens het EK 2021

Boedapest is de bakermat van de metro. De stad heeft het oudste netwerk van heel Europa onder de grond liggen. Dat neemt niet weg dat het nog altijd optimaal functioneert. Bovengronds wordt vooral van de tram gebruikgemaakt.

Dit hoeft echter allemaal geen rol te spelen. Dat komt omdat het stadion in de stad ligt. Het is dus ook goed mogelijk om er gewoon te voet naartoe te gaan wanneer er wedstrijden gespeeld worden en er een plekje in de stad veroverd is. Vanaf het centraal station is dat een wandeling van ongeveer 1.000 meter. Dit is dus prima aanvaardbaar te noemen.

En verder

Boedapest is goed ingesteld op toeristen en er zijn dan ook flink wat bedden te vinden bij de bekende internationale hotelketens midden in de stad. Zowel de bouwwerken in de stad, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan, als de musea zijn op cultureel gebied zeer aantrekkelijk te noemen.

Ook buiten is er van alles te doen. Overdag zijn de drukke parken in de stad bijvoorbeeld echter aanraders. In de avonduren is er op het gebied van eten, drinken en uitgaan ook van alles te doen. Wie dus na de wedstrijden wil blijven hangen, kan dit zonder probleem gaan doen. Al zal dit ivm de huidige maatregelen wellicht iets anders zijn.