Boedapest EK 2021

Speelstad Boedapest tijdens EK 2021

Door als speelstad van EK 2021 te fungeren keert de Hongaarse hoofdstad Boedapest na vele jaren weer terug in de schijnwerpers van het wereldwijde voetbal. Het voetbal in de jaren vijftig van de twintigste eeuw werd namelijk ook voor een belangrijk deel gedomineerd door Hongarije en veel van de spelers die toen tot de wereldtop behoorden, werden in deze stad geboren.

Het stadion was als een van de laatste stadions klaar voor het EK voetbal. De verbouwing is eind 2019 afgerond waardoor het stadion nu voldoende capaciteit biedt om te fungeren als stadion voor een EK voetbal.

boedapest EK 2021 unsplash

Puskas Ferenc Stadion

Het Puskas Ferenc Stadion is, net als de Johan Cruyff Arena in Nederland, vernoemd naar de beste speler die het land ooit gehad heeft. De bouw is in 2016 begonnen. Buiten speelstad voor het Europees kampioenschap in 2021 is het ook het stadion waar de nationale ploeg van Hongarije alle thuiswedstrijden in de kwalificatie, de Nations League en in vriendschappelijke wedstrijden zal gaan spelen.

Er kunnen dan 65.000 mensen komen kijken. Het staat op dezelfde plek waar het oude Puskas Ferenc Stadion heeft gestaan. Dat werd vanaf 1983 zo genoemd, maar heette daarvoor Nepstadion, oftewel het Volksstadion.

De wedstrijden in Boedapest tijdens EK 2021

Boedapest is één van de twee steden die wedstrijden in poule F zullen gaan huisvesten tijdens EK 2021. Er worden drie wedstrijden in deze poule gespeeld. Ook wordt er in dit stadion een achtste finale wedstrijd gespeeld.

Dan zal de nummer 1 van poule C het op nemen tegen de nummer 3 van poule D, E of F. Het kan dus zo zijn dat één van de landen die in poule F terechtkomt hier nog een keer terugkomt. Dit zal echter pas duidelijk worden wanneer de eerste ronde in het geheel gespeeld is.

Speelschema en wedstrijden in Boedapest

DagDatumTijdSpeelstadThuisUitSoort
Boedapest
Di.15 juni 202118:00BoedapestPlay-off Winner A (D)PortugalGroepsfase
Za.19 juni 202115:00BoedapestPlay-off Winner A (D)FrankrijkGroepsfase
Wo.23 juni 202121:00BoedapestPortugalFrankrijkGroepsfase
Zo.27 juni 202118:00Boedapest1C3D/E/FAchtste Finale

Vervoer tijdens het EK 2021

Boedapest is de bakermat van de metro. De stad heeft het oudste netwerk van heel Europa onder de grond liggen. Dat neemt niet weg dat het nog altijd optimaal functioneert. Bovengronds wordt vooral van de tram gebruikgemaakt.

Dit hoeft echter allemaal geen rol te spelen. Dat komt omdat het stadion in de stad ligt. Het is dus ook goed mogelijk om er gewoon te voet naartoe te gaan wanneer er wedstrijden gespeeld worden en er een plekje in de stad veroverd is. Vanaf het centraal station is dat een wandeling van ongeveer 1.000 meter. Dit is dus prima aanvaardbaar te noemen.

En verder

Boedapest is goed ingesteld op toeristen en er zijn dan ook flink wat bedden te vinden bij de bekende internationale hotelketens midden in de stad. Zowel de bouwwerken in de stad, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan, als de musea zijn op cultureel gebied zeer aantrekkelijk te noemen.

Ook buiten is er van alles te doen. Overdag zijn de drukke parken in de stad bijvoorbeeld echter aanraders. In de avonduren is er op het gebied van eten, drinken en uitgaan ook van alles te doen. Wie dus na de wedstrijden wil blijven hangen, kan dit zonder probleem gaan doen.