Rome EK 2021

Speelstad Rome EK 2021

In een stad die al bijna 3000 jaar oud is, ligt als vanzelfsprekend veel geschiedenis. Daar hoort ook al een belangrijk deel van de voetbalgeschiedenis bij. In 2021 zal tijdens het EK 2021 (EURO 2020) echter opnieuw een bladzijde aan de geschiedenis van Rome worden toegevoegd.

De stad die al van alles te bieden heeft, waaronder de topploegen AS Roma en Lazio Roma, zal dan ook onderdeel zijn van het netwerk aan speelsteden van het EK 2021 in heel Europa dat voor dit toernooi wordt ingezet.

Een wat uitgebreidere blik hierop, en op wat er nog meer te beleven is in de hoofdstad van Italië, is daarom dus ook interessant.

Stadio Olimpico EURO 2020

Stadio Olimpico is bijzonder om verschillende redenen. In de eerste plaats is het bijvoorbeeld de thuishaven van niet één, maar twee clubs. Zowel Lazio als AS speelt hier de thuiswedstrijden in de Serie A.

Verder is het ook zo dat in dit stadion al meerdere Europese finales zijn gespeeld door de jaren heen. In 1960 vonden hier de Olympische spelen plaats, maar in 1968 en 1990 was het het decor van internationale voetbaltoernooien, waaronder in beide gevallen de finale van het toernooi.

Daardoor is dit één van de weinige stadions waar zowel de finale van het EK en WK voor landen als van de Champions League en het WK voor clubs is gespeeld.

De wedstrijden in Rome in 2021

Tijdens het EK 2020 worden er vier wedstrijden gespeeld in Rome. Onder meer de openingswedstrijd van het EK 2021 wordt in Rome gespeeld. Het toernooi begint op 11 juni 2021 om 21.00. Dan wordt de eerste wedstrijd in poule A gespeeld. Daarna zal poule A hier nog tweemaal terugkeren met een wedstrijd. Het is dezelfde poule waarvan de andere wedstrijden in speelstad Bakoe in Azerbeidzjan worden gespeeld.

Nadat in de tweede ronde Rome wordt overgeslagen keren twee landen er nog eenmaal terug om in de kwartfinale tegen elkaar te strijden. Welke landen dit zullen zijn zal pas verderop in het toernooi duidelijk gaan worden. Dit hangt immers onder andere af van de beste nummers 3 uit de poules.

Wedstrijden en speelschema Rome EK 2021

DagDatumTijdSpeelstadThuisUitSoort
Rome
Vr.11 juni 202121:00RomeTurkijeItaliëGroepsfase
Wo.16 juni 202121:00RomeItaliëZwitserlandGroepsfase
Zo.20 juni 202118:00RomeItaliëWalesGroepsfase
Za.3 juli 202121:00Rome
Oekraïne
Engeland
Kwartfinale

Vervoer in Rome

Het is allereerst belangrijk om bij aankomst van buiten de stad, waar het vliegveld ligt in de stad te komen. Dit kan het best met de trein worden gedaan. Hoewel met de auto rijden door de stad wordt afgeraden, is er wel een zeer sterk alternatief. De metro bestaat in deze stad immers uit drie ondergrondse lijnen. Deze werken zeer goed, dekken de hele stad en, vooral, zijn heel goedkoop in gebruik.

Alleen al om die reden wordt vanuit de UEFA nu al aangeraden aan de bezoekers van Rome tijdens het EK 2021 om toch vooral van deze metromogelijkheden gebruik te maken.

En verder

De binnenstad van Rome heeft in ieder geval iets wat geen enkele stad in de wereld verder heeft. Het heeft namelijk Vaticaanstad, de zetel van de paus. Dit is op zichzelf al de moeite waard om in het centrum van de stad een kijkje te gaan nemen.

Wanneer je er echter eenmaal bent, dan zal je overweldigd worden door wat er nog meer te zien is, het is immers niet voor niets dat de binnenstad van Rome op de werelderfgoedlijst van UNESCO terecht is gekomen. Alle reden om tijdens of voor EURO 2020 de stad te verkennen.