Speelschema EK 2021 Excel

Ieder groot toernooi krijgen we veel vragen of we ook het speelschema EK 2021 in Excel bestand hebben. Onderaan deze pagina vind je ons speelschema voor het EK voetbal 2021 als Excel download. Dit bestand mag je vrij gebruiken. Allereerst even wat uitleg over de herkomst en de complexiteit van dit Excel speelschema.

Het Excel-bestand werkt het beste op Windows-apparaten aangezien er complexe rekencellen in verwerkt zitten. Onderstaande Excel speelschema is gemaakt door Hermann Baum, een Duitse Excel liefhebber.

Complexe berekeningen in het Excel EK 2021 speelschema

In het Excel 2021 EK speelschema zitten redelijk wat lastige formules. Dit komt doordat de reglementen van de UEFA lastig om te zetten zijn naar formules. Maar als het goed is, is het in dit Excel speelschema goed verwerkt.

speelschema EK 2021 excel invulschema
Screenshot van het Speelschema EK 2021 Excel invulschema, gemaakt door Hermann Baum

Het lastigst is het berekenen welke landen doorgaan vanuit de groepsfase van het EK 2021 naar de achtste finales van het EK voetbal. Het kan namelijk zo zijn, dat een land doorgaat op basis van bijvoorbeeld sportiviteit (het minste aantal kaarten) of op basis van de positie van de UEFA ranglijst. Hieronder lees je meer over hoe de eindstand in de groepsfase van het EK 2021 bepaald wordt.

Beslissingscriteria EK 2021

  1. Meeste punten in de groepswedstrijden tegen andere ploegen met gelijk aantal punten.
  2. Doelpuntensaldo als resultaat van de groepswedstrijden tegen andere ploegen met gelijk aantal punten.
  3. Meeste doelpunten gescoord in de groepswedstrijden tegen andere ploegen met gelijk aantal punten.
  4. Wanneer teams na het toepassen van de eerste drie criteria nog steeds gelijk staan, zullen criteria 1 tot en met 3 opnieuw worden toegepast, maar nu alleen tussen de teams in kwestie. Wanneer teams nog steeds gelijk staan, worden criteria 5 tot en met 9 toegepast.
  5. Het doelpuntensaldo over alle groepswedstrijden.
  6. Meeste doelpunten gescoord in alle groepswedstrijden.
  7. Als twee teams hetzelfde aantal punten hebben en ook gelijk staan volgens criteria 1 tot en met 6 nadat ze in de laatste wedstrijd van de groepsfase tegen elkaar hebben gespeeld, wordt hun positie bepaald door een strafschoppenserie. Dit criterium wordt niet gebruikt als er meer dan twee teams op hetzelfde aantal punten eindigen.
  8. Fair Play-ranglijst (1 punt voor een losse gele kaart, 3 punten voor een rode kaart als gevolg van twee gele kaarten, 3 punten voor een directe rode kaart en 4 punten voor een gele kaart gevolgd door een directe rode kaart).
  9. Positie in de ‘overall European Qualifiers rankings’ (zie Artikel 23 van de UEFA spelregels van EURO 2020 of https://en.wikipedia.org/wiki/UEFA_Euro_2020_qualifying)

Zoals je ziet, heel wat om rekening mee te houden. Lees ook hoe de vier beste nummers drie op het EK 2021 tijdens de groepsfase bepaald worden.

Download Excel speelschema van het EK 2021

Via deze link kan je het excel EK 2021 invul speelschema downloaden. (nieuwste versie )

Andere speelschema’s voor het EK 2021 voetbal