Wat gebeurt er bij een gelijke stand na alle groepswedstrijden?

Nu het EK 2021 bijna begint en de groepsfase van het eindtoernooi steeds dichter bij de ontknoping komt, is het goed om te weten wat er gebeurt bij een gelijke stand in de poule. Want hoe wordt de rangschikking bepaald wanneer twee of meer landen evenveel punten hebben? Hieronder hebben we (een klein deel van) de officiële UEFA reglementen voor u op een rij gezet.

Beslissingscriteria gelijke stand groepsfase EK 2021

In het geval van een gelijke stand in de poule na het spelen van alle groepswedstrijden tijdens het EK voetbal wordt de rangschikking in de groep op de volgende manier volgens onderstaande beslissingscriteria bepaald:

 1. Meeste punten in de groepswedstrijden tegen andere ploegen met gelijk aantal punten.
 2. Doelpuntensaldo als resultaat van de groepswedstrijden tegen andere ploegen met gelijk aantal punten.
 3. Meeste doelpunten gescoord in de groepswedstrijden tegen andere ploegen met gelijk aantal punten.
 4. Wanneer teams na het toepassen van de eerste drie criteria nog steeds gelijk staan, zullen criteria 1 tot en met 3 opnieuw worden toegepast, maar nu alleen tussen de teams in kwestie. Wanneer teams nog steeds gelijk staan, worden criteria 5 tot en met 9 toegepast.
 5. Het doelpuntensaldo over alle groepswedstrijden.
 6. Meeste doelpunten gescoord in alle groepswedstrijden.
 7. Als twee teams hetzelfde aantal punten hebben en ook gelijk staan volgens criteria 1 tot en met 6 nadat ze in de laatste wedstrijd van de groepsfase tegen elkaar hebben gespeeld, wordt hun positie bepaald door een strafschoppenserie. Dit criterium wordt niet gebruikt als er meer dan twee teams op hetzelfde aantal punten eindigen.
 8. Fair Play-ranglijst (1 punt voor een losse gele kaart, 3 punten voor een rode kaart als gevolg van twee gele kaarten, 3 punten voor een directe rode kaart en 4 punten voor een gele kaart gevolgd door een directe rode kaart).
 9. Positie in de ‘overall European Qualifiers rankings’ (zie Artikel 23 van de UEFA spelregels van EURO 2020 of https://en.wikipedia.org/wiki/UEFA_Euro_2020_qualifying)

Welke landen gaan door?

Er zijn zes poules EK 2021. Vanuit die zes poules plaatsen alle nummers 1 en 2, maar ook de vier beste nummers 3 zich voor de achtste finales EK 2021.

Hoe worden de beste nummers drie bepaald?

Nadat alle wedstrijden in de groepsfase gespeeld zijn, wordt er een lijst gemaakt met alle nummers 3. Deze worden dan gerangschikt op de volgende punten:

 • Het aantal behaalde punten
 • Beste doelsaldo
 • Aantal gescoorde doelpunten
 • Aantal gewonnen wedstrijden
 • Fair play (3 punten voor een rode kaart, 1 punt voor een gele kaart, waarbij het land met de minste punten wint. Twee keer geel voor eenzelfde speler in een wedstrijd en dus rood betekent ook 3 punten.)
 • Positie in de ‘overall European Qualifiers rankings’ (zie Artikel 23 van de UEFA spelregels van EURO 2020 of https://en.wikipedia.org/wiki/UEFA_Euro_2020_qualifying)

De 4 beste nummers drie plaatsen zich op basis van bovenstaande criteria voor de achtste finales van het EK 2021.

En hoe wordt dan bepaald welke nummer drie tegen wie speelt in de achtste finales van het EK?

Dit is een veelgestelde vraag. En dat komt misschien ook wel doordat het ook zo ingewikkeld is. We hebben het op deze pagina proberen uit te leggen: https://www.ek2020-voetbal.nl/beste-nummers-3-ek-2021/.

Maar ons advies is gewoon afwachten tot alle wedstrijden gespeeld zijn en dan het speelschema van de achtste finales EK 2021 te bekijken. Dat zullen we direct updaten zodat je geen complexe theoretische modellen hoeft te lezen.

6 gedachten over “Wat gebeurt er bij een gelijke stand na alle groepswedstrijden?”

 1. Dus stel Nederland, Duitsland en Noord-Ierland eindigen deze week met 18 punten in de EK kwalificatie poule.
  Waarbij Noord-Ierland thuis met 2-0 van Nederland wint en dus een beter onderling resultaat heeft dan NL.
  De Noord-Ieren winnen vervolgens met 1-0 van de Duitsers, waardoor de Duitsers een beter onderling resultaat hebben dan de Noord-Ieren, maar een minder onderling resultaat dan de Nederlanders.
  Dan heb je dus 3 teams met 18 punten, waarbij ieder land 1 beter en 1 slechter onderling resultaat heeft met de andere 2.

  Worden dan alle doelpunten voor en alle doelpunten tegen in de 4 onderlinge duels van ieder land van deze 3 landen bij elkaar opgeteld? Wat dan de doorslag geeft..
  Dus dan telt dus niet het totale doelsaldo van de andere wedstrijden??
  Maar puur van de bovenste 3?

  Ah, ik realiseer me net dat als Noord-Ierland Nederland slechts met 1-0 of 2-1 klopt, maar de Duitsers met 3-0 in Duitsland verslaan, dan ligt Duitsland er gewoon uit!!:):)
  En ook al gaan de N. Ieren ook Nederland voorbij dan maakt dat voor Nederland niets uit.:)
  Mits er niet thuis tegen Estland uitgegleden wordt natuurlijk…

  Beantwoorden

Plaats een reactie