München EK 2021

Speelstad München EK tijdens het EK 2021

De thuishaven van Bayern München, de stad München, zal tijdens het EK 2021 de honneurs waarnemen namens Duitsland. Het is een stad die vooral economisch gezien van groot belang is voor de regio omdat het de grootste stad van het zuiden van Duitsland is. De meeste andere grote steden bevinden zich allemaal ver in het noorden.

De stad promoot zichzelf vooral als een gezellige en gemoedelijke stad.  Zo is München bekend om bijvoorbeeld het jaarlijkse Oktoberfest, dat inmiddels wereldwijd een begrip geworden is.

München is een van de twaalf speelsteden tijdens dit toernooi. Bekijk hier alle andere speelsteden van het EK 2021.

Allianz Arena

De wedstrijden in München worden gespeeld in de Allianz Arena. Opvallend is dat het stadion ten tijde van het toernooi nog vijftien jaar oud zal zijn, maar dat het EK 2021 al het tweede grote internationale landentoernooi is. Eerder was het namelijk al gastheer van een reeks wedstrijden van het Wereldkampioenschap voetbal van 2006.

Ook was het in 2012 het decor van de Champions League-finale tussen Bayern München en Chelsea. Deze wedstrijd werd uiteindelijk gewonnen door Chelsea. Dit was enigszins opvallend omdat juist Bayern in dit stadion ook zijn thuiswedstrijden in de Bundesliga en Champions League speelt gedurende het seizoen.

De wedstrijden op het EK 2021 in München

Frankrijk, Duitsland, Portugal en Hongarije spelen de groepswedstrijden onder andere in München. Het gaat namelijk om poule F. Deze groep staat inmiddels ook wel bekend als de ‘groep des doods’. Drie wedstrijden uit deze sterke groep worden op dit gras uitgevochten.

In de achtste finales kan München even op adem komen, waarna in de kwartfinales van het EK 2021 weer teruggekeerd wordt naar dit stadion.

Twee landen die de eerste twee rondes hebben overleefd zullen tegen elkaar gaan strijden om een ticket naar Londen te bemachtigen voor de halve finale en mogelijk de finale. De kwartfinale in de Arena is op 2 juli 2021 om 21.00 ’s avonds.

Speelschema en wedstrijden in München tijdens het EK 2021

DagDatumTijdSpeelstadThuisUitSoort
München
Di.15 juni 202121:00MünchenFrankrijkDuitslandGroepsfase
Za.19 juni 202118:00MünchenPortugalDuitslandGroepsfase
Wo.23 juni 202121:00MünchenDuitslandHongarijeGroepsfase
Vr.2 juli 202121:00München
België
Italië
Kwartfinale

Vervoer in en naar München

München heeft een ondergronds- en bovengronds-metronetwerk dat zeer ruim is opgezet. De stad ligt centraal in Europa waardoor het op allerlei manieren te bereiken is, of dit nu per vliegtuig, trein of auto is maakt daarbij niet uit. Ook rijden er bussen en trams in de stad die veelal dezelfde stations als de bovengrondse metro aandoen.

Openbaar vervoer bestaat in München tegen de tijd dat dit toernooi er gespeeld wordt al bijna 150 jaar. Er is dus voldoende ervaring om mensen van vertrek naar aankomst te brengen zonder dat dit problematisch wordt. Dit kan als een belangrijk pluspunt gezien worden.

En verder over München in 2021

De Oktoberfest-festiviteiten zullen in deze weken nog ver weg zijn, maar dat betekent niet dat er niets anders te doen is in München. Zo is er bijvoorbeeld van alles te beleven in de kunstbuurt van de stad.

Ook het centraal gelegen Viktualienmarkt is altijd een aanrader wanneer een reis naar München wordt gemaakt. Dit betekent dus ook dat dit een hele goede optie is om te volgen. Hier kan ook de flinke traditie op het gebied van bier die de stad heeft in zijn volledigheid worden beleefd.