Boekarest EK 2021

Speelstad Boekarest EK 2021

Boekarest is als hoofdstad van Roemenië speelstad tijdens het EK 2021. De stad is nog niet eerder de locatie geweest voor een groot internationaal voetbaltoernooi. Wel is het de thuishaven van een ploeg die er ooit in slaagde om de Europa Cup 1, de voorloper van de Champions League, te winnen.

Het gaat dan natuurlijk over Steaua Boekarest, tegenwoordig ook wel bekend onder de naam FCSB. Dit club wist in 1986 de belangrijkste Europese clubprijs te grijpen.

Dat was overigens ver voordat het stadion waarin gespeeld gaat worden, de Arena Nationala, werd gebouwd. Die is er namelijk pas in 2011 gekomen.

Arena Nationala

De Arena Nationala is zoals gezegd dus nog een jong stadion dat pas in 2011 werd neergezet. Al werd het stadion wel op een plek gezet waar al tientallen jaren werd gevoetbald. Het Stadion National stond namelijk op precies dezelfde plek. Dit stadion werd in 2012 gebruikt om er de Europa League te spelen. In die finale won Atletico Madrid van Athletic Club de Bilbao. Leuk feit is dat juist Bilbao nu ook één van de speelsteden van EK 2020 zal zijn.

In het stadion passen zo’n 55.000 toeschouwers, die altijd droog zitten met dank aan het bewegende dak. Dit is een belangrijk voordeel.

De wedstrijden in Boekarest

In Boekarest zal in de Arena Nationala in poule C van het EK 2021 gespeeld gaan worden, de groep van onder meer het Nederlands Elftal. Dit is dezelfde poule waarvan de andere wedstrijden in de Johan Cruyff Arena in Amsterdam worden gespeeld. Het gaat om drie groepswedstrijden in het totaal. Daarna zal Boekarest nog één keer toneel zijn van een wedstrijd op het EK 2021.

In de achtste finales zal er namelijk nog een duel worden uitgevochten. Dan neemt de nummer 1 van poule F het op tegen de beste nummer 3 van A, B of C.

Speelschema Boekarest EK 2021

DagDatumTijdSpeelstadThuisUitSoort
Boekarest
Zo.13 juni 202118:00BoekarestOostenrijk Noord-MacedoniëGroepsfase
Do.17 juni 202115:00BoekarestOekraïne Noord-MacedoniëGroepsfase
Ma.21 juni 202118:00BoekarestOekraïneOostenrijkGroepsfase
Ma.28 juni 202121:00Boekarest
Frankrijk
Zwitserland
Achtste Finale

Vervoer in Boekarest

boekarest ek 2021

De metro staat centraal in Boekarest. Het vliegveld is met de stad verbonden door middel van dit ondergrondse netwerk. Bovendien zijn er maar liefst twee stations in de directe omgeving van het stadion.

Omdat reizen op deze manier ook nog eens flink goedkoop is, is het door de UEFA nu al aangeraden om straks wanneer de wedstrijden gespeeld worden via deze weg naar de wedstrijden te gaan. In de stad zelf zijn de bus, tram en trolleybus allemaal ook goede opties om van de ene plek naar de andere te komen. Vaak houden deze halt bij dezelfde stations als de metro ondergronds doet.

En verder

Wie naar Boekarest gaat voor de wedstrijden kan er natuurlijk ook direct een aantal andere leuke dingen doen en beleven. Vooral de musea van de stad staan goed aangeschreven. Zowel die van de nationale historie als het kunstmuseum staan in de top van de internationale lijsten. Daarnaast is de stad zelf natuurlijk ook een aanrader. Ook hier is van ’s ochtends vroeg tot diep in de nacht van alles te beleven. De keuken is ook een aanrader omdat dit wordt aangemerkt als een mengvorm van diverse Europese keukens waar overal het beste uit is genomen.