Bilbao EK 2021

Speelstad Bilbao tijdens EK 2021

UPDATE: De UEFA heeft Bilbao laten vallen als speelstad van het EK 2021. De lokale overheid kon niet garanderen dat er publiek bij aanwezig mocht zijn en dus heeft de organisatie alle wedstrijden verschoven naar Sevilla. Hetzelfde is Dublin overkomen, waardoor er nu geen twaalf, maar elf speelsteden over zijn.

Veel kenners hadden wellicht verwacht dat Spanje een andere stad naar voren zou schuiven. Toch is Bilbao een van de twaalf elf speelsteden van het EK 2021 geworden. Dat komt natuurlijk niet in de laatste plaats door Athletic Club de Bilbao, een club die van tijd tot tijd zowel in Spanje als in Europa hoge ogen kan gooien.

Daarnaast is het één van de steden in Europa die sterk in opkomst is. Onderdeel zijn van dit netwerk aan speelsteden is daarin weer een nieuwe stap. Bilbao is een echt Baskische stad en dit is bijvoorbeeld ook terug te zien in de selectie van Athletic Club de Bilbao.

Estadio San Mamés

Het stadion Estadio San Mamés is een relatief nieuw stadion. Het staat er namelijk pas sinds 2013. Al moet wel gezegd worden dat ook het oude stadion in Bilbao deze naam droeg. Dat werd precies 100 jaar eerder in 1913 geopend. Daardoor ligt er ook wel enige voetbalgeschiedenis in deze stad.

Zo was Bilbao bijvoorbeeld ook gastheer op het wereldkampioenschap van 1982. Naast voetbal is er in dit stadion ook ruimte voor wedstrijden op het hoogste niveau in het rugby. Wat vooral leuk is aan dit stadion, is dat het duidelijk opvalt door de grote lichtbol die het vormt van buiten.

De wedstrijden in Bilbao tijdens het EK 2021

Poule B zal zijn thuishaven kennen in Bilbao. Drie wedstrijden uit deze groep gaan hier gespeeld worden in de eerste ronde. Daarmee is het echter nog niet klaar, want in Bilbao wordt ook een achtste finales gespeeld.

Dan zal de nummer 1 van poule B het opnemen tegen de beste nummer 3 van poule A, D, E of F. Er is dus best een flinke variatie aan mogelijkheden als het gaat om wat er hier te zien zal zijn. Welke landen dit precies zullen zijn zal natuurlijk pas duidelijk worden nadat de EK kwalificatie is gespeeld.

Speelschema speelstad Bilbao 2021

Geen wedstrijden in Bilbao

Vervoer in en naar Bilbao

bilbao ek 2021 unsplash

Het vliegveld ligt net buiten de stad, maar om in de stad te komen wordt de metro aangeraden. Die metro, bestaande uit een netwerk van drie lijnen, is ook in de stad goed te gebruiken. Terwijl bovengronds bussen, trams en stadstreinen rijden. Daardoor is het dus heel gemakkelijk mogelijk om van de ene hoek van de stad naar de andere te komen.

Wie in de binnenstad verblijft het echter al deze mogelijkheden niet nodig. De stad is namelijk zeer geschikt om lopend te verkennen. Zo kan ook direct alles volledig worden opgenomen. Er is immers voldoende te zien.

Overige informatie over Bilbao voor 2021

In recente jaren heeft Bilbao niet alleen het Estadio San Mamés aangepakt, maar zijn ook andere delen van de stad aan een make-over onderworpen. Daardoor is het een belangrijke stad in opkomst geworden in Europa. Er is veel te zien.

Zo is er onder andere een dependance van het New-Yorkse Guggenheim Museum gekomen. Dit is dan ook de reden waarom er een flinke toename in het toerisme te noteren is geweest sinds de millenniumwisseling.

Wie dus rondom de wedstrijden ook iets te doen wil hebben, kan een goede keus maken door voor Bilbao te gaan.