Dublin EK 2021

Speelstad Dublin tijdens het EK 2021

UPDATE: Dublin is afgevallen als speelstad van het EK voetbal in 2021. Omdat de lokale overheden niet konden garanderen dat er publiek aanwezig kon zijn, heeft de UEFA de wedstrijden verplaatst. De groepswedstrijden van Dublin worden nu gespeeld in Sint-Petersburg en de achtste finale gaat naar Londen.

Dublin is een stad met een geschiedenis die zich uitstrekt over meer dan duizend jaar. Daar komt in het jaar 2021 ook nog eens een belangrijk deel aan voetbalgeschiedenis bij. Dublin is namelijk in de zomermaanden van 2021 speelstad voor het EK 2021, maar is voor die tijd ook al belangrijk.

Aan het einde van 2018 vond hier de loting plaats voor de kwalificaties van EK 2021 (EK 2020). Die loting is inmiddels verricht en het is nu duidelijk wie tegen wie gaat spelen om zich uiteindelijk voor dit toernooi te kunnen plaatsen. Er is echter nog meer te vertellen over de stad.

Dublin Arena

De wedstrijden die in de Ierse hoofdstad gespeeld gaan worden, worden afgewerkt in de Dublin Arena. Dit is een betrekkelijk jong stadion dat in 2010 in gebruik werd genomen. Niet alleen speelt de nationale voetbalploeg van Ierland er zijn thuiswedstrijden, het is ook een belangrijke locatie voor veel rugbyinterlands. Dit komt onder andere doordat er maar liefst 50.000 mensen in het stadion passen.

De capaciteit is ook een belangrijke reden waarom de stad in aanmerking kwam om een aantal wedstrijden te kunnen organiseren voor dit toernooi. In 2011 vond hier al eens een Europese finale plaats, toen FC Porto het opnam tegen Sporting Braga in de Europa League-finale.

De wedstrijden van het EK 2021 voetbal in Dublin

Dublin krijgt vier wedstrijden. Het gaat dan eerst om drie groepswedstrijden in poule E. 15, 19 en 24 juni kunnen in dat kader alvast in de agenda worden gezet. Daarna wordt nog eenmaal naar Dublin teruggekeerd als de Arena in de tweede ronde de winnaar van poule D en de nummer 2 van poule F tegenover elkaar zal zien staan voor een plek in de kwartfinales van het EK 2021. De loting voor de voorronde die op deze plek plaatsvindt heeft daar dus indirect alvast een eerste effect op. Al is er dan natuurlijk nog een lange weg te gaan.

Wedstrijden en speelschema Dublin

[table “21” not found /]

Het hele speelschema weten? Bekijk hier het speelschema EK 2021.

Vervoer

Dublin is een zeer diverse stad als het op vervoer aankomt. Het heeft een aantal uniek bus- en tramnetwerken die het mogelijk maken om overal in de stad uit te komen. Dat neemt echter niet weg dat ook de fiets aan een flinke opmars bezig is in deze stad. Wie dus gemakkelijk op eigen gelegenheid van plek naar plek wil, doet er goed aan om een fiets van het stadsplan te huren en op die manier van de verblijfplaats naar het stadion, of de vele andere leuke locaties in de stad te trekken. Dit is hier dan ook goed mogelijk.

En verder

Dublin EK 2021 unsplash

Tussen de wedstrijden door is er alle tijd om de vele cultuur die in de straten van Dublin te vinden is op te snuiven. Het leuke aan de stad is dat er zogenaamde discovery trails zijn uitgezet, waarbij langs een route de verschillende interessante delen van de stad te ontdekken zijn.

Ook niet onbelangrijk is een bezoek aan één van de pubs, vooral die in de binnenstad. Daar kan pas echt worden ontdekt hoe dit land in elkaar zit en hoe de mensen zich er opstellen. Dit zal al snel tot een positieve verrassing kunnen leiden.