Inhoudsopgave
Uitleg nieuwe Nations League van UEFA
Tot nu toe was het allemaal eenvoudig. Tijdens een officiële trekking stelt de UEFA de poules samen voor de voorrondes, de kwalificaties en voor het Europese Kampioenschap voetbal. Nummer een van iedere poule plaats zich automatisch en uit de nummers twee wordt een aantal besten geselecteerd. De enige die geen voorrondes hoeft te spelen is het gastland, want dat is automatisch geplaatst. Althans, zo was het. Nu is er ook de Nations League.
EK 2020
In principe blijft dit systeem ook voor het EK 2021 gelden, zij het dat het gastland niet meer automatisch geplaatst is en dat niet iedereen via de voorrondes geplaatst wordt. Dit is overigens niet het enige dat verandert, want in 2020 zijn maar liefst 12 landen gastland voor de EK. Een van de gastlanden is Nederland. In de Johan Cruijff ArenA worden drie groepswedstrijden en een achtste finale gespeeld.
De openingswedstrijd van het EK 2021 vindt plaats in Rome en de finale zal in het Wembley stadion plaatsvinden. Dit alles betekent dat de teams en de fans heel wat reiskilometers zullen moeten afleggen. Dat is zeker een nadeel, het voordeel van deze aanpak is volgens de UEFA echter groter, omdat het meer landen de kans geeft deel te nemen en van de EK te genieten.
Nations League voetbal
Een tweede, nogal opvallende, verandering is dus de invoering van de Nations League. Sommigen zien hierin een wat officiële vorm die in de plaats van oefenwedstrijden komt. De werkelijkheid is echter dat men, onder andere door de bijzonder lucratieve aanbiedingen vanuit de commercie, kansen ziet om voor meer – en grotere prijzen te spelen.
Binnen de Nations League zijn vier divisies ingedeeld. Van sterk naar zwak. De plek van een land op de FIFAlijst bepaalt in welke groep het wordt ingedeeld. Nederland zit nog in de hoogste groep, Divisie A, terwijl je bijvoorbeeld Malta in Divisie D zult vinden. Binnen iedere Divisie, zoals het officieel heet, worden, via loting, vervolgens weer 4 groepen samengesteld.
Nations League en het Nederlands Elftal
Als de stofwolken opgetrokken zijn, blijkt dat het geluk Oranje niet echt goed gezind was. Men is in een poule met de wereldkampioen van 2014, Duitsland, en met de nieuwe wereldkampioen (2018) Frankrijk terecht gekomen. In de lente en zomer van 2019 zullen de drie landen hun wedstrijden spelen. De poulewinnaar speelt vervolgens mee in de play-offs. Hier worden de 4 resterende tickets voor het EK 2020 verdeeld.
Gelet op de zwaarte van de poule, is de kans dat Oranje eerste wordt, realistisch gezien heel klein. Desondanks kan het Nederlands elftal de play-offs behalen. Plaatsen zowel Frankrijk als Duitsland zich via hun voorrondes voor het EK, dan is Nederland, zelfs als ze alle wedstrijden in hun poule verliezen, degene, die mee mag doen in de play-offs. Dat is logisch, want wat heeft bijvoorbeeld Frankrijk eraan als het zich, naast de voorrondes, ook nog eens via de play-offs zou plaatsen.
Het systeem is nogal ingewikkeld, maar dat zal snel wennen. Zeker wanneer blijkt dat Oranje’s kansen op deelname aan het EK er door vergroot worden. Het is dus best mogelijk dat Nederland geluk heeft met de loting en dat net deze zware groep er voor zorgt dat Oranje in 2020 weer van de partij is.
Voorrondes EK
De Nations League is een geheel nieuwe competitie, die niets vervangt. Dit betekent dat Oranje ook gewoon via de voorrondes een ticket voor het EK behalen kan. Dan is men -gewoon- een van de 20. Via de Nations League heeft men een eventueel extra mogelijkheid. Stel nou dat alle drie de landen in poule A (Frankrijk, Duitsland en Nederland) zich via de officiële weg kwalificeren? Dat verandert niets aan hun deelname aan de Nations League. Die gaat gewoon door, want via die weg wordt ook bepaald wie naar Divisie B zal degraderen. Het betekent wel dat de plek in de play-offs naar een ander land zal gaan. Op die manier hoopt de UEFA de kans op deelname van de wat zwakkere landen te vergroten.
Grappig is dat dit systeem er toe kan leiden dat de regerend wereldkampioen Frankrijk in principe kan degraderen uit poule A. Zou namelijk Nederland de wedstrijden tegen Duitsland en Frankrijk winnen en Frankrijk verliest ook van Duitsland, dan geldt dat de wereldkampioen teruggezet kan worden naar Divisie B en mee moet spelen in de play-offs voor een plek op het EK. Natuurlijk kan dit ook de Duitsers overkomen.
Promotie en degradatie binnen de Nations League
De indeling van de divisies voor de Nations League is voor de eerste editie aan de hand van de UEFA nationale team coëfficiënt rankings bepaald. Voor de tweede editie zal gebruik gemaakt worden van promotie en degradatie:
- De vier groepswinnaars in Divisie B,C en D gaan een divisie hoger.
- De vier nummers 3 uit Divisie A en B degraderen naar een divisie lager.
- De drie nummers 4 en de slechtste nummer 3 uit Divisie C degradeert naar Divisie D.
Bestel het officiele WK 2022 shirt van Nederland
Wil je het officiële WK shirt van Nederland bestellen? Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis.