Hoe werkt de EK kwalificatie?

Hoe werkt de EK 2020 kwalificatiereeks?

Volgend jaar vindt het Europees Kampioenschap voetbal 2020 plaats. Niet alleen het eindtoernooi is deze keer uniek omdat het in maar liefst twaalf verschillende landen wordt gespeeld, maar ook de kwalificatieprocedure verloopt dit maal anders. Aan het uiteindelijke EK 2020 zullen 24 landenteams meedoen. Maar hoe werkt de kwalificatie voor dit EK voetbal eigenlijk? Hieronder de uitleg over de gehele kwalificatiereeks voor het EK 2020.

Kort gezegd zullen twintig landen zich kwalificeren via de ‘reguliere’ EK kwalificatiereeks. En vier landenteams kunnen zich kwalificeren via de vernieuwde Nations League. Dat betekent ook dat er voor het eerst geen gastland zich automatisch plaatst voor het EK.

Traditionele kwalificatieronde (20 plaatsen)

Zoals steeds bij kwalificatierondes nemen de 55 aangesloten landen bij de UEFA het in een poulefase op om zich te plaatsen voor het Europees Kampioenschap. Aan de hand van de ranking die gebaseerd is op de resultaten in de Nations League worden deze teams geloot in tien verschillende poules. De twee beste teams uit iedere poule plaatsen zich voor EK 2020.

De Nations League (4 plaatsen)

De Nations League is een nieuw toernooi die de vriendschappelijke wedstrijden moet vervangen door competitieve wedstrijden. Deze bestaat uit 4 verschillende niveau’s, waarbij de toplanden het tegen elkaar opnemen, net als de kleine broertjes die elkaar mogen bekampen.

In totaal zijn er vier groepen in elk van de vier niveau’s. Deze minicompetities bestaan uit drie of vier teams. De zestien groepswinnaars spelen in juni de halve finale en finale van de Nations League. De laatste in de groep zakt naar een lager niveau.

Ook deze halve finale en finale vindt plaats per niveau. De 4 winnaars van de Nations League plaatsen zich telkens voor het Europees Kampioenschap. Dat betekent tevens dat er voor het eerst een ‘klein’ voetballand zich zal plaatsen voor het Europees Kampioenschap, iets wat vroeger onmogelijk was door de toplanden in hun poule.

Indien de winnaars van de Nations League ook in de top 2 van kwalificatiegroep eindigen, dan plaatst de derde in de groep zich.

Wat te doen bij een gelijke stand na alle groepswedstrijden

Het kan uiteraard zo zijn dat twee of meer landen na alle groepswedstrijden evenveel punten hebben. In dat geval wordt er op de volgende manier bepaald wie er wel of niet naar het EK 2020 mogen:

  • Eerst telt het onderling resultaat. Is dit gelijk, dan wordt er gekeken naar:
  • doelsaldo in de onderlinge duels. Is ook dat gelijk, dan kijkt de UEFA naar:
  • het aantal doelpunten vóór in de onderlinge duels. Is ook dat gelijk dan kijkt men naar:
  • het aantal uitdoelpunten in de wedstrijden tussen de betreffende teams