Voorbeschouwing finale EK 2021 (Italië-Engeland)

Aanstaande zondag is het zover. Na vijftig EK voetbalwedstrijden zijn we bij de finale van het EK 2021 voetbal aanbeland. Waarschijnlijk zijn er niet veel mensen die een finale tussen Italië en Engeland voorspeld hadden. Frankrijk werd vooral vaak genoemd als mogelijke finalist. En België waarschijnlijk ook.

Het zijn dus Italië en Engeland geworden. Hoe kwamen beide finalisten in deze EK finale en wie heeft op voorhand de beste papieren om Europees Kampioen te worden? Lees hieronder onze voorbeschouwing op de finale van het EK voetbal 2021 tussen Italië en Engeland.

Voorbeschouwing finale EK 2021

Wedstrijd:
Italië - Engeland
Soort:Finale EK 2021
Datum:11 juli 2021
Aanvang:21:00 uur
Stadion:Wembley Stadium, Londen
Capaciteit:90.000
Aantal toeschouwersOngeveer 60.000
TV-zender:NPO 1 vanaf 20.20 uur
Scheidsrechter:Bjorn Kuipers
Tickets:Bekijk tickets

De weg van Italië richting de finale van het EK voetbal

finale EK 2021 voetbal schema

Italië fietste eigenlijk moeiteloos door de groepsfase. Turkije, Zwitserland en Wales konden simpelweg te weinig weerstand bieden. Turkije en Zwitserland kregen beide drie doelpunten om de oren, Wales hield het op één, ook omdat de kaarten toen al waren geschud. In de achtste, kwart- en halve finale rekenden de Azzuri af met achtereenvolgens Oostenrijk (pas na verlenging), België en Spanje (pas na verlening en strafschoppen). Het moet worden gezegd dat de Italianen goed wegkwamen doordat de Spanjaarden eerder in de wedstrijd kansen misten.

Engeland krijgt weinig tegendoelpunten

Engeland werd ook eerste in de groep, en ook eigenlijk probleemloos. Kroatië en Tsjechië werden beide nipt verslagen, tegen de Schotten kwamen de Engelsen niet verder dan 0-0. In de knock-out fase bleken Engeland te sterk voor zowel Duitsland, de Oekraïne als Denemarken (na verlenging). In die laatste wedstrijd was het Engelse team ook duidelijk de betere, maar het duurde dus lang voordat ze de Denen eindelijk op de knieën hadden.

De Azzuri hebben dus grote landen uitgeschakeld: België (de nummer één van de FIFA wereldranglijst) en Spanje. Engeland heeft dat gedaan met Duitsland, dat altijd een serieuze kanshebber is. Maar Denemarken was natuurlijk ook een geduchte tegenstander. Italië had twee keer een verlenging nodig (plus één keer strafschoppen), Engeland één keer. Die wedstrijd was woensdag, één dag later dan Italië. Dit zou niet veel verschil moeten maken voor de profs van tegenwoordig, maar zou wel een rol kunnen spelen tegen het einde van de wedstrijd, en als er opnieuw een verlenging uitrolt.

Italië scoorde twaalf keer, en kreeg drie goals tegen (alle in de knock-out fase). Opvallend is dat zowel Immobile, Chiesa, Insigne, Locatelli en Pessina twee keer scoorden. De Engelse ploeg maakte tien doelpunten (waarvan acht in de knock-out fase), en hoefde slechts één tegentreffer te incasseren (in de laatste wedstrijd tegen Denemarken). Kane was al vier keer trefzeker, Sterling drie keer. Je zou dus kunnen zeggen dat Italië meer spelers in huis heeft die kunnen scoren, van de andere kant lijkt Engeland de gevaarlijkste aanvallers in het veld te hebben. Kane (en in mindere mate Sterling) zou zelfs nog topscoorder van het toernooi te kunnen worden. Ronaldo kwam, ondanks de vrij vroege uitschakeling van Portugal, tot vijf treffers en één assist.

Onderlinge ontmoetingen Engeland en Italië

Als we kijken naar de laatste ontmoetingen tussen beide landen lijkt Italië iets in het voordeel, maar de laatste twee wedstrijden eindigden beide in 1-1.

Ach, het zijn allemaal bespiegelingen vooraf. Ik durf geen geld op de winnaar te zetten. Italië werd pas één keer eerder Europees kampioen (wel vier keer wereldkampioen), in 1968. Engeland nog nooit (en slechts één keer wereldkampioen). De druk van het volk is enorm.

Hoe gaan de spelers om met het feit dat er voor hen nog meer op het spel staat? Ze kunnen enorme historie schrijven, maar ook heel Engeland in nationale rouw brengen. Italië heeft deze varkentjes dus vaker gewassen. Laten we vooral hopen dat het een mooie en spannende wedstrijd wordt, en dat er na 90 (of 120) minuten een verdiende winnaar van het veld stapt, die vervolgens gekroond zal worden tot Europees kampioen en dat dus tot het EK 2024 in Duitsland zal blijven.

Plaats een reactie