Voorbeschouwing Nederland vs Noord-Macedonië

Voorbeschouwing op Nederland – Noord-Macedonië EK 2021

Na de winst van het Nederlands elftal op Oostenrijk kregen alle spelers wat rust in plaats van een pittige training. Dat mag ook wel, na een lang, zwaar seizoen en twee overwinningen. Natuurlijk: Oekraïne en Oostenrijk zijn niet bepaald wereldploegen. Maar als je het verschil op de FIFA wereldranglijst tussen Nederland en deze twee landen bekijkt, dan is dat niet eens zo groot. Twee overwinningen is dus gewoon keurig.

wereldranglijst voetbal 2021
Bovenstaand de wereldranglijst van de FIFA, met daarin Nederland, Oekraïne en Oostenrijk dicht bij elkaar

Overtuigend

Op het spel valt misschien het een en ander op aan te merken, en dat mag natuurlijk. ‘We’ worden kampioen en ‘ze’ spelen nog niet echt geweldig, allebei is blijkbaar waar. Maar als we nu eens kijken naar de 24 deelnemende ploegen, wie overtuigt er dan echt?

Italië speelt vrij aantrekkelijk voetbal (en wat was dat vroeger anders). Maar de Rode Duivels vielen in de wedstrijd tegen Denemarken nogal tegen.

Frankrijk speelde goed tegen Duitsland, maar kunnen ze dat herhalen tijdens de wedstrijd Frankrijk-Hongarije? En Portugal won weliswaar met 3-0 van Hongarije, maar de doelpunten vielen pas laat in de tweede helft.

Kortom: er zijn nog maar weinig nationale teams die weergaloos voetbal op de mat leggen. Sowieso heeft de helft van de deelnemende ploegen pas één wedstrijd gespeeld.

Maandag 21 juni tegen Noord-Macedonië

Maandag 21 juni speelt Nederland zijn derde groepswedstrijd tegen Noord-Macedonië, 18.00 uur. Stipt om etenstijd. In veel Nederlandse huiskamers zal met het bord op schoot worden gegeten. Feit is wel dat er niet veel meer op het spel staat voor het Nederlands elftal. Zo zie je maar hoe snel het kan gaan: het ene moment is het nog spannend of je wel wint, het andere doet de uitslag er eigenlijk al niet meer toe.

Voor Noord-Macedonië gaat het wel nog ergens om: ik denk dat er in heel de hoofdstad Skopje tot in de verre omtrek zal worden gehoopt op een stunt tegen Oranje. Wellicht spelen die Nederlanders wel met een tweede elftal, misschien nemen ze geen enkel risico of zijn ze met hun hoofd al bij de achtste finales van het EK voetbal.

Als Oekraïne tegen Oostenrijk, die andere laatste groepswedstrijd uit de poule van Nederland, niet in een gelijkspel eindigt, zou Noord-Macedonië nog derde kunnen worden. Maar dan lijkt het verstandig om ook aan het doelsaldo te werken. Maar laten we reëel blijven: de kans dat Nederland met meer dan één doelpunt verliest, lijkt toch niet heel erg groot.

Rust geven of ritme?

Ik vind echter dat het juist wel ergens om gaat in deze derde wedstrijd van het Nederlands elftal. Ik hoop van harte dat Frank de Boer niet hetzelfde doet als Marco van Basten, jaren geleden. Hij gaf bijna zijn hele eerste keuze rust, inclusief de doelman. Dat is vragen om problemen. In een toernooi gaat het erom dat je groeit, in spel, in beleving, in uitstraling. Laat je zien als een kandidaat voor de eindzege en laat het zelfvertrouwen groeien.

Natuurlijk is het verstandig om een paar spelers op de bank te laten plaats nemen. Het heeft geen enkele zin om veel risico te nemen. Maar je moet spelers niet uit hun ritme halen, en veel te lang rust geven. Ze kunnen hun focus kwijt raken, en als de Boer niet uitkijkt, krijgen sommigen zelfs zin in vakantie. prachtige weer.

Zakelijke wedstrijd

Het werd na de wedstrijd tegen Oostenrijk al genoemd: zakelijk spelen, of dat nou wel of niet het geval is. Zo zal Oranje waarschijnlijk ook tegen Noord-Macedonië gaan spelen. Een beetje achterover leunend, en toch vrijuit spelen. Geen risico nemen, maar wel extra letten op de defensie. Want je kan zeggen dat Nederland weinig weggaf, maar er had laat in de tweede helft toch echt een tegentreffer kunnen vallen. Laten ‘we’ dat nu gewoon eens voorkomen. Als je geen doelpunten tegen krijgt, is het makkelijker winnen. Het zou een uitspraak van ons aller Johan kunnen zijn.

Stand Groep C EK 2021

Poule C EK 2021WGWGVDVDTPunten
Nederland *
3300829
Oostenrijk*
3201436
Oekraïne**
3102453
Noord-Macedonië***
3003280
* naar achtste finales EK 2021
** Als een van de vier beste nummers drie door naar de achtste finale
*** Uitgeschakeld

Plaats een reactie