Voorbeschouwing Nederland-Oostenrijk EK 2021

Vanavond om 21.00 uur speelt het Nederlands Elftal zijn tweede wedstrijd op dit EK 2021 voetbal. De tegenstander is deze keer Oostenrijk. Wat kunnen we verwachten van dit tweede duel? Wij kijken graag met u vooruit in onze voorbeschouwing op Nederland-Oostenrijk.

Nieuwe tegenstander, nieuwe wedstrijd

We keken met zijn allen ruim een jaar uit naar dit EK, dit uitgestelde EK. Dat er juist in deze periode weer wat meer publiek in de stations mag, is een zegen voor iedereen die van voetbal houdt. En zeker ook voor de spelers is het een fantastische gewaarwording om eindelijk weer eens voor live publiek te spelen, en niet bij iedere wedstrijd een opname van stadiongeluiden te horen.

johan cruijff arena ek 2021 publiek unsplash

En nu is de eerste wedstrijd van Oranje opeens al gespeeld. Na de overwinning op Oekraïne, afgelopen zondag, zullen er ongetwijfeld mensen zijn die denken dat ‘we’ kampioen gaan worden. Maar laten we met beide benen op de grond blijven en het wedstrijd voor wedstrijd bekijken.

Want net als van de Oekraïners hebben we ook niet zomaar van Oostenrijk gewonnen. De voorbereiding en focus van het Nederlands Elftal op het EK 2021 gaat nu volle bak op Oostenrijk, laten wij dit ook als een nieuwe wedstrijd beschouwen, met een nieuwe tegenstander, met nieuwe kansen, maar ook met nieuwe risico’s.

Oostenrijk is nummer 23 van de wereldranglijst

Oostenrijk is de huidige nummer 23 van de FIFA wereldranglijst. Los van het feit hoeveel waarde we hieraan mogen hechten: de Oostenrijkers staan slechts negen plaatsen lager dan Oranje, en één plek hoger dan Oekraïne. Kortom: laten we ook deze ploeg niet onderschatten.

In poule G van de kwalificatiereeks voor dit EK eindigde Oostenrijk op de tweede plaats, zes punten achter Polen, maar ook met vijf punten voorsprong op Noord-Macedonië en Slovenië.

De Oostenrijkers verloren drie van hun tien wedstrijden, waarvan de laatste met 1-0 van en bij Letland. Het Oostenrijkse team wist zich echter toen al zeker van plaatsing en kon niet meer eerste worden in deze groep. In de recenter gespeelde wedstrijden voor de Nations League presteerde Oostenrijk in League B uitstekend.

In een poule met Noorwegen, Roemenië en Noord-Ierland werd de eerste plaats behaald, met alleen verlies in de thuiswedstrijd tegen de Roemenen. Dit betekent dus dat het Oostenrijkse team in de volgende editie in League A zijn opwachting mag maken. Dus nogmaals: laten we deze ploeg heel serieus nemen.

Nederland en Oostenrijk op 17 juni 2021

Aanstaande donderdag is het dan zover: om 21.00 uur treffen beide nationale elftallen elkaar in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam. Opnieuw thuisvoordeel dus voor Oranje, wat zeker in moeilijke fases in een wedstrijd enorm belangrijk en zelfs doorslaggevend kan zijn.

Oostenrijk won zijn eerste wedstrijd tegen Noord-Macedonië met 3-1. Na een snelle 1-0 voorsprong werd die bijna net zo snel weer uit handen gegeven. Laat in de tweede helft beslisten twee invallers deze wedstrijd: Gregoritsch en oud FC Twente speler Arnautovic.

Geen Arnautovic tegen Oranje

Marko Arnautovic ontbreekt tegen Oranje wegens een schorsing van de UEFA. De Oostenrijker zou zich misdragen hebben tijdens de wedstrijd tegen Noord-Macedonië. Voor Oostenrijk een aderlating, want het is een van de betere spelers van de selectie van Oostenrijk op dit EK voetbal.

marko arnautovic geschorst EK 2021 voetbal tegen nederland

Achtste finales

Dat zowel het Nederlandse als het Oostenrijkse elftal begonnen met een overwinning, kan verschil uitmaken bij het ingaan van deze wedstrijd. Een gelijkspel zou voor beiden een flinke stap richting knock-out fase betekenen, maar de vraag is of beide coaches het hier op willen laten aankomen.

Met een tweede zege is die volgende ronde namelijk een zekerheid, bij verlies is die nog niet uit zicht. Het lijkt mij ook verstandig om voor de winst te gaan. Juist in die knock-out fase gaat het immers ook om winnen. Ik denk wel dat de Oostenrijkers wat behoudender zullen spelen. Oranje zal opnieuw de aanval kiezen.

Opstelling Nederland weer 5-3-2

Tegen Oekraïne werd het geduld van het Nederlands Elftal beloond. De aanvalsgolven, en gecreëerde kansen, leidden uiteindelijk tot twee treffers. Jammer dat die comfortabele voorsprong uit handen werd gegeven, maar de bekroning volgde gelukkig alsnog.

Waarschijnlijk zal coach Frank de Boer wel nog een hartig woordje spreken met zijn verdedigers, want juist met een 5-3-2 opstelling van het Nederlands Elftal mag je achterin toch niet zoveel ruimte weggeven.

Misschien wel goed dat de overwinning niet heel makkelijk tot stand kwam. Bij een eenvoudige zege ligt juist weer onderschatting op de loer. Deze zege op mentaliteit en pure voetbalkracht zal Oranje een goeie boost geven voor de ontmoeting met Oostenrijk, maar met beide benen op de grond. De goal van Weghorst zou hem ook wel eens kunnen laten groeien in zijn rol.

Nederland – Oostenrijk op 17 juni 2021

Wedstrijd:
Nederland - Oostenrijk
Soort:Groepsfase EK 2020 - Groep C
Datum:Donderdag 17 juni 2021
Aanvang:21:00 uur
Stadion:Johan Cruijff ArenA
Aantal toeschouwers:Ongeveer 16.000
Capaciteit:54.990
TV-zender:NPO vanaf 20.00 uur (NOS)
Tickets:Bekijk tickets
Scheidsrechter:Orel Grinfeeld (Israel)

Vermoedelijke opstelling Nederland


Vermoedelijke opstelling Oostenrijk


Plaats een reactie