Voorbeschouwing Italië-Spanje EK 2021

Het toernooi gaat onverminderd hard door. We zijn al weer bij de halve finales van het EK voetbal beland.

Woensdagavond wordt de tweede halve finale gespeeld, tussen het verrassende Denemarken en Engeland, dat zo graag eens Europees kampioen wil worden. We concentreren ons echter eerst op de halve finale van dinsdagavond, die tussen Italië en Spanje in de halve finale EK 2021.

Wat kunnen we verwachten van de ontmoeting tussen deze echte voetballanden, met clubs waar veel spelers van dromen ooit te mogen spelen? Hier lees je onze voorbeschouwing.

Spanje nog niet heel overtuigend dit EK voetbal

Spanje is eerlijk gezegd nog niet heel erg overtuigend geweest tijdens dit EK voetbal. In groep E werd de bloedeloze 0-0 tegen Zweden gevolgd door een 1-1 tegen Polen. Tja, daarmee maak je jezelf nou niet bepaald favoriet voor de Europese titel.

Omdat de Spanjaarden echter de laatste poulewedstrijd, tegen Slowakije, niet alleen wonnen maar zelfs flink uithaalden met 5-0, plaatsten ze zich eigenlijk toch met speels gemak voor de achtste finales. 5-0, het is een uitslag die we de laatste jaren niet vaak meer zien in eindrondes.

In die achtste finale kwam de Spaanse ploeg de Kroaten tegen, vaak een gevaarlijke outsider op grote toernooien. Spanje kwam met 1-0 achter, nota bene door een eigen doelpunt. Pas kort voor rust wist Sarabia de gelijkmaker in het net te leggen. Toen de Spanjaarden door Azpilicueta en Torres in de tweede helft op 3-1 kwamen, leek de wedstrijd gespeeld. Maar die dekselse Kroaten wisten ook nog twee maal te scoren. Zodoende moesten beide teams aan de bak voor een slopende verlenging. Daarin bleek Spanje toch de sterkste van de twee, door doelpunten van Morata en Oyarzabal.

In de kwartfinale wachtte Zwitserland de Spanjaarden op. Die kwamen al snel op een 1-0 voorsprong, door Zakaria, maar de Zwitsers wisten in de tweede helft op gelijke hoogte te komen. Ook nu werd er verlengd, waarbij Zwitserland in het nadeel leek door de rode kaart voor Freuler, laat in de tweede helft. Doordat er echter niet meer werd gescoord, moesten de penaltynemers de beslissing brengen. In een serie met maar liefst vier gemiste strafschoppen, wisten de Spanjaarden zich alsnog te plaatsen voor de halve finale, maar het had dus zomaar andersom kunnen zijn.

Italië bezig aan een sterk toernooi

De Azzuri waren één van de weinige ploegen die negen punten haalden uit de drie groepswedstrijden. Zowel tegen Turkije (overtuigend, 3-0), Zwitserland (idem) als Wales (1-0) werd gewonnen. Met speels gemak gingen de Italianen dus door naar de eerste knock-out fase.

Daarin bleek Oostenrijk toch wel een stugge tegenstander. Pas in de verlenging wisten zowel Chiesa als Pessina te scoren, waarna de Oostenrijkers alleen nog terug kwamen tot 2-1.

In de kwartfinale wachtte er dan echt een tegenstander van formaat: België, nota bene de nummer 1 van de FIFA wereldranglijst. De drie doelpunten vielen alle in de eerste helft. Helaas voor de Belgen waren het de Italianen die middels Barella en Insigne twee keer doel troffen, en konden de Rode Duivels daar alleen een benutte penalty tegenover stellen.

Dan nu die halve finale: Spanje – Italië. Misschien dat Italië ietwat meer favoriet is, niet alleen door de resultaten, maar ook door het vertoonde spel. Het is aan de Spanjaarden om te laten zien dat ze meer in huis hebben tegen de eerste tegenstander van echt formaat.

Plaats een reactie