Voorbeschouwing Nederland Tsjechië

Nederland Tsjechië, begin van de knock-out fase

De meest fanatieke voetballiefhebbers onder ons kwamen de afgelopen twee weken nauwelijks aan andere dingen toe dan voetbal kijken. Het EK is nog lang niet afgelopen, alleen wordt het aantal wedstrijden fors minder. Is dat jammer? Nee. Sterker nog: we gaan nu alleen nog wedstrijden zien waaruit een winnaar zal komen, en een verliezer dus. Op deze pagina onze voorbeschouwing op de achtste finale wedstrijd op het EK 2021 voetbal tussen Nederland en Tsjechië.

Wedstrijd:
Nederland - Tsjechië
Soort:Achtste finale EK 2021
Datum:27 juni 2021
Aanvang:18:00 uur
Stadion:Ferenc Puskásstadion, Boedapest
Capaciteit:65.000
Aantal toeschouwers100%
TV-zender:NPO 1 vanaf 17.00 uur
Scheidsrechter:Sergei Karasev
Tickets:Bekijk tickets
Vluchten/vliegtickets:Bekijk vliegtickets

Een gelijkspel is natuurlijk nog steeds mogelijk, maar bereid je ook maar alvast voor op verlengingen, en lange reeksen strafschoppen.

Nederland tegen Tsjechië in de achtste finales van het EK 2021

Tsjechie nederland EK voetbal vlagEindelijk weten we sinds woensdagavond ook de tegenstander in ‘onze’ achtste finale. Gelukkig niet nu al één van de landen uit de gevreesde poule des doods. Die volgt op zijn vroegst in de halve finale. Maar eerst moet Nederland nog maar eens zien af te rekenen met Tsjechië.

Daarna wacht eventueel Wales of Denemarken. Allemaal geen makkies, maar we hadden het misschien wel veel slechter kunnen treffen. Kijk maar eens naar het speelschema van de Rode Duivels. België speelt tegen Portugal en die winnaar mag tegen de winnaar tussen Italië en Oostenrijk.

Anderzijds: de verwachtingen worden alleen maar hoger als we verder komen, en zal dus ook de teleurstelling groter zijn als we alsnog worden uitgeschakeld, en we opnieuw geen vervolg kunnen geven aan die prachtige Europese titel van 1988.

Moeizaam begint van het EK 2021 voor Oranje

Oranje begon het toernooi wat moeizaam, de wedstrijd tegen Oekraïne had ook zomaar in een gelijkspel kunnen eindigen. En je weet nooit wat het met een ploeg doet, als je een (verdiende!) 2-0 voorsprong uit handen geeft. Dat had dus gevolgen kunnen hebben voor het verloop van het toernooi, voor de klassering in de poule en dus ook de volgende tegenstander.

Als Nederland tweede was geworden, had het nu Italië getroffen. Dan maar liever Tsjechië! De tweede wedstrijd won Nederland redelijk makkelijk: Oostenrijk werd met 2-0 aan de kant gezet. De laatste wedstrijd was er eentje ‘des keizers baard’, want Oranje was toen al geplaatst, ook al als groepswinnaar zelfs.

Noord-Macedonië werd niet overtuigend, maar wel eenvoudig verslagen, met 3-0. Negen punten, acht maal gescoord, twee tegentreffers. Het had beroerder gekund. Wijnaldum vond al drie keer het vijandelijke net (en zal waarschijnlijk extra in de gaten worden gehouden door komende tegenstanders). Depay en Dumfries kwamen tot twee doelpunten. Bekijk hier de lijst van de topscorers van het EK 2021.

Tsjechië op het EK voetbal 2021

Tsjechië werd derde in de groep met Engeland, Kroatië en Schotland, met evenveel punten en hetzelfde doelsaldo als de Kroaten overigens. De Tsjechen begonnen het EK heel goed, met een 2-0 zege op Schotland. Vervolgens werd er met 1-1 gelijkgespeeld tegen Kroatië.

Patrik Schick

In de laatste groepswedstrijd verloor Tsjechië met 1-0 van Engeland. Vier punten dus. Slechts drie doelpunten gemaakt, ook maar twee tegen gekregen. Opvallend is dat Patrik Schick verantwoordelijk was voor alle treffers. De Nederlandse achterhoede weet dus wie er speciale bewaking moet krijgen.

Eindstand Tsjechië in Groep D

Poule D EK 2021WGWGVDVDTPunten
Engeland *
3210207
Kroatië *
3111434
Tsjechië **
3111324
Schotland ***
3012151
* naar achtste finales EK 2021
** Als een van de vier beste nummers drie door naar de achtste finale
*** Uitgeschakeld

De Tsjechen vinden we op de FIFA wereldranglijst pas terug op de 40e plaats, nog ruim achter Oekraïne en Oostenrijk, de eerdere tegenstanders van Oranje. Maar juist dan ligt onderschatting op de loer. De groepsresultaten zijn ook zeker aanleiding voor waakzaamheid. Geef de Tsjechen, en vooral dus Schick, niet teveel ruimte en kansen, want ze maken er handig gebruik van. Als je met slechts 1-0 van Engeland verliest, ben je sterk genoeg om vergelijkbare ploegen te verslaan.

Nederland naar de kwart finale van het EK voetbal?

Oranje heeft een goede kans op plaatsing voor de kwartfinale van het EK. Maar als de Nederlandse verdediging, zoals in eerdere wedstrijden, de deur voor de tegenstander bijna open zet, wordt die kans opeens een stuk minder. Schick moet dan ook goed en strak worden gedekt.

Statistieken Nederland Tsjechië


Vermoedelijke opstelling Nederlands Elftal


Vermoedelijke opstelling Tsjechië

Plaats een reactie