Coronavirus en het EK 2020

Het coronavirus grijpt om zich heen in de voetbalwereld: is het EK 2020 in gevaar?

UPDATE 17 maart: De UEFA heeft besloten dat het EK 2020 voetbal verplaatst wordt naar 2021.

UPDATE 12 maart 2020: de UEFA heeft een topoverleg gepland over het wel of niet door laten gaan van het EK voetbal. Dinsdag 17 maart komt de UEFA, met de 55 aangesloten voetbalbonden, samen om te overleggen over het EK voetbal, de Champions League, Europa League en de landelijke competities. De uitkomst hiervan zullen we dan direct hier plaatsen.

De gevolgen van het coronavirus, ook wel COVID-19 genoemd, zijn overal te voelen. Zo ook in de voetbalwereld. Er worden zware maatregelen getroffen om ervoor te zorgen dat het virus zich niet verder verspreid. De competities gaan niet door en vele wedstrijden worden achter gesloten deuren gespeeld of worden soms ook afgelast. De wedstrijden van de Champions League worden in stations gespeeld die helemaal leeg zijn. Wat voor gevolgen kan het coronavirus hebben voor het EK 2020?

Het EK 2021 staat al bijna voor de deur, in juni is het al zover. Iedereen die betrokken is bij het EK voetbal, dat ook in Amsterdam gespeeld wordt, houdt zijn of haar hart vast. Zal het toernooi doorgaan, of is de coronacrisis van een te grote invloed op het EK en zal het afgelast worden?

UPDATE: de UEFA heeft een topoverleg gepland over het wel of niet door laten gaan van het EK voetbal. Dinsdag 17 maart komt de UEFA, met de 55 aangesloten voetbalbonden, samen om te overleggen over het EK voetbal, de Champions League, Europa League en de landelijke competities.

Maatregelen door coronavirus

In het Chinese Wuhan begon de uitbraak van het coronavirus in december 2019. Nu, drie maanden later, zijn er wereldwijd al meer dan honderdduizend mensen besmet met het virus en zijn er al zo’n 4000 doden gevallen. Er worden vele maatregelen genomen. Zo worden in Noord-Italië ongeveer zestien miljoen mensen afgesloten van de buitenwereld. Dit wordt gedaan om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Niemand mag nog dit gebied in of uit.

Ook in de rest van Europa worden maatregelen getroffen. Zo wordt iedereen in Noord-Brabant geadviseerd om thuis te werken/blijven wanneer dit mogelijk is.

Ook maatregelen bij voetbalevenementen

In de voetbalwereld zijn ook maatregelen genomen. Als eerste maatregel heeft de UEFA besloten om een werkgroep te starten waar de nationale voetbalbonden ook deel van uitmaken. Deze werkgroep kijkt naar de scenario’s wanneer er wedstrijden of toernooien afgelast moeten worden door het coronavirus. Secretaris-generaal Theodore Theodoridis heeft gezegd dat hij er alle vertrouwen in heeft dat het coronavirus onder controle wordt gekregen. Daarom wordt er nog niet gespeculeerd over eventuele verschuivingen van het EK.

Niet alleen in Europa wordt de voetbalwereld getroffen door het coronavirus. De FIFA heeft besloten om de Aziatische WK 2022-kwalificatiewedstrijden  voorlopig te pauzeren. Daarnaast worden ook vele andere sporten geraakt door het virus. Zo worden ook grote tennistoernooien (onder andere Indian Wells) en wielerwedstrijden geschrapt.

Gevolgen voor Europese competities

logo Serie A italie voetbalIn Europa is Italië het land dat het meest is getroffen door het coronavirus. De Coppa Italia en Serie A hebben dit zeker gemerkt. Zo worden wedstrijden verplaatst of worden ze gespeeld zonder toeschouwers. De Italiaanse overheid heeft een erg harde maatregel genomen om het coronavirus onder bedwang te krijgen. Tot 3 april mag er niet worden gevoetbald in de Serie A door het virus. Daarnaast zijn alle sportevenementen die voor de komende tijd op de planning stonden in Italië geschrapt.

In Frankrijk is ook de maatregel genomen dat er zonder publiek gevoetbald dient te worden, of er mogen maar maximaal duizend toeschouwers bij de wedstrijd aanwezig zijn. Deze maatregel geldt tot ten minste 15 april.

De Bundesliga wordt ook hard geraakt door het coronavirus. Er is nog geen officieel besluit genomen door de Duitse voetbalbond. Er gaat echter wel gespeeld worden, maar dan wel zonder toeschouwers.

De KNVB en alle andere Europese voetbalbonden zijn allen diverse scenario’s in kaart aan het brengen voor wanneer er wordt besloten door de autoriteiten dat er extra maatregelen getroffen dienen te worden door het coronavirus.

In landen zoals Frankrijk, Italië en Duitsland zal gevoetbald worden zonder toeschouwers. In Nederland zijn er echter nog gewoon toeschouwers welkom. Dit kan natuurlijk ieder moment nog veranderen, zoals een woordvoerder van de KNVB heeft aangegeven. In de Europa League en Champions League worden alle stadions gesloten voor toeschouwers. Er zullen geen supporters welkom zijn bij de komende wedstrijden.

UPDATE: inmiddels zijn in Nederland alle voetbalevenementen tot en met 1 april afgelast, inclusief de oefeninterlands van het Nederlands Elftal.

Wat te doen met het EK 2020?

Na alle maatregelen die momenteel worden genomen door het coronavirus rijst natuurlijk de vraag wat er gaat gebeuren met het EK 2020. Vooralsnog is er nog niet besloten dat het EK wordt afgelast. Afhankelijk van hoe het coronavirus zich in Europa gaat verspreiden, dient hier wel een beslissing over genomen te moeten worden door de UEFA.

De openingswedstrijd van het EK 2021 is al op 12 juni in Rome. Rome is echter een van de steden waar een grote corona-uitbraak plaats vindt. De bond staat er positief in dat het EK gewoon kan door gaan, doordat het namelijk pas over drie maanden is. Er kan veel veranderen in die tijd. De UEFA behoudt goed contact met de Wereldgezondheidsorganisatie en met meerdere overheden. Wanneer het virus zich blijft uitbreiden over Europa, is de kans echter wel aanwezig dat dit een effect heeft op het EK.

Afwachten

Doordat het coronavirus een nieuw virus is, weten we er nog vrij weinig over. Wetenschappers komen elke dag weer iets meer te weten over het virus. Daarom kan er in dit stadium nog niets gezegd worden over hoe de situatie zal zijn in juni, aldus Professor Ivan Perry, hoofd van de Ierse School of Epidemiology and Public Health in Cork. Het is nog te vroeg om inschattingen te maken over wat de gevolgen zullen zijn voor het EK. (bron: https://www.goal.com/en-us/news/coronavirus-vs-euro-2020-why-summer-tournament-is-in-grave/1dvq3vg2550ou1hwvgm6zh3b3z)

In het slechtste scenario zal de UEFA geen keuze hebben en zal het EK 2020 worden uitgesteld of afgelast. Zo’n drastisch besluit kan niet ineens genomen worden. Als het EK namelijk niet door gaat, zal dit grote (financiële) gevolgen hebben voor alle partijen die betrokken zijn bij het EK.

Een andere oplossing zou kunnen zijn om het EK voetbal te verplaatsen. Dit is ook geen ideale oplossing, maar het heeft in ieder geval minder negatieve gevolgen. De meeste mensen zullen vrede hebben met de situatie dat het toernooi door zal gaan, alleen dan op een aangepaste manier.

Zo hoeven de wedstrijden bijvoorbeeld niet zonder toeschouwers gespeeld te worden, zoals nu wel gebeurt. Het toernooi zal in dat geval niet zo mooi zijn als normaal, maar de schade zal wel beperkt blijven. Het is dus voor nu nog een groot vraagteken in hoeverre het coronavirus invloed zal hebben op het EK 2020.

2 gedachten over “Coronavirus en het EK 2020”

Plaats een reactie