Wordt het EK 2020 uitgesteld naar 2021?

Nu het Coronavirus heel Europa in zijn macht heeft en alle grote (sport)evenementen afgelast en uitgesteld worden, rijst de vraag of het EK 2020 ook uitgesteld moet worden naar bijvoorbeeld 2021. Of wordt het EK misschien wel in zijn geheel afgelast of in een andere vorm gegoten?

UPDATE: De UEFA heeft besloten dat het EK 2020 voetbal verplaatst wordt naar 2021.

Dinsdag overlegt de UEFA over het EK 2020

De UEFA heeft komende dinsdag een topoverleg gepland staan. Via een video-conference wordt er dan vergaderd over het wel of niet door laten gaan van het EK voetbal in 2020. En dus of het EK 2020 misschien wel het EK 2021 wordt.

Ook gaat er beslist worden over het verdere verloop van de Champions League, Europa League en de landelijke competities.

Ek voetbal uitgesteld naar 2021?

Franse sportkrant L’Equipe: “EK 2020 wordt uitgesteld”

De doorgaans goed ingevoerde Franse sportkrant L’Equipe gaf enkele dagen geleden aan dat de uitslag van de vergadering al vaststaat. Ze kopten “EK 2020 wordt uitgesteld naar 2021.”

Spelersvakbonden zijn voorstander van uitstellen

Steeds meer mensen uit de voetbalwereld geven nu aan dat het EK 2020 uitgesteld moet worden. Zo geeft Evgeniy Levchenko, voorzitter van de Nederlandse vakbond voor betaaldvoetbalspelers (VVCS), aan dat hij het onverstandig vindt om in juni het EK te laten beginnen.

De FIFPro, de internationale spelersvakbonden, deelt de zelfde mening als Levchenko. Ook de FIFPro geeft aan dat het heel lastig wordt het EK voetbal in juni 2020 al te laten beginnen en spreken de voorkeur uit voor uitstellen naar 2021.

Ook Karl-Heinz Rummenigge, voorzitter van Bayern Munchen, deelt de mening van de spelersvakbonden en ziet het EK voetbal het liefst naar 2021 uitgesteld worden.

Consequenties van uitstellen naar 2021

Het EK voetbal is een van de grootste sportevenementen van de wereld. Vooral de financiële belangen zijn groot en de UEFA zal de beslissing om het speelschema van het EK 2020 uit te stellen het liefst zo laat mogelijk nemen. Maar doordat het zo onzeker is wat en hoe het Coronavirus zich zal ontwikkelen, lijkt het in dit stadium onverantwoord om het EK voetbal in juni 2020 al van start te laten gaan.

De UEFA zal bij het uitstellen van het EK voetbal naar 2021 stuiten op meerdere problemen. In de zomer van 2021 staan onder andere al het EK voetbal voor vrouwen gepland in Engeland (juni/juli 2021), worden de finales van de Nations League gespeeld (juni 2021) en organiseert de FIFA een vernieuwde opzet van het WK voor Clubs (juni/juli 2021) in China.

Om deze problematiek te omzeilen, zou de UEFA nog kunnen kiezen voor een EK voetbal in de maanden december 2020 en januari 2021.

KNVB en Johan Cruijff Arena

De KNVB en de Johan Cruijff Arena in Amsterdam geven beide aan nog niets gehoord te hebben van de UEFA en zullen het overleg van dinsdag moeten afwachten.

Plaats een reactie