Uitleg relatie Nations League en EK 2020

Via de Nations League naar het EK 2020?

Via de reguliere EK 2020 kwalificaties gaan er van iedere groep de nummers 1 en 2 automatisch naar het EK 2020 toe. Dit moet normaal gesproken te doen zijn. Maar stel dat het misloopt? Dan nog hoef je je nog niet automatisch zorgen te maken. In dat geval kan de Nations League eventueel nog een vangnet zijn om alsnog naar het EK 2020 te kunnen. En daarvoor hoeft het land de Nations League niet eens te winnen.

Nations League als vangnet

De kwalificatie via de EK-kwalificatieronde gaat voor op de plaatsing via de play-offs. Het is dus niet zo dat bijvoorbeeld Nederland zich via de EK-kwalificatieronde kan kwalificeren voor het EK 2020 om dat vervolgens via de Nations League ook te doen en zo de derde in zijn kwalificatiegroep door te laten gaan. Als een land reeds via de EK-kwalificatieronde geplaatst is voor het EK 2020, kan het zich niet nog eens via de Nations League plaatsen. Het kan dan zelfs niet deelnemen aan de Nations League play-offs.

Niet via de final four naar het EK 2020

Nederland heeft zijn poule in divisie A gewonnen en heeft samen met Portugal, Engeland en Zwitserland gestreden voor de winst in de hoogste divisie van de Nations League. Portugal heeft deze inmiddels gewonnen. Buiten de beker, een enorm geldbedrag en de eeuwige roem levert het verder niets op. Portugal heeft zich door de winst nog niet automatisch geplaatst voor het EK 2020.

Wel via de Nations League play-offs

Indien Nederland zich niet via de EK-kwalificatieronde zou kunnen plaatsen, is het sowieso al zeker van een stekje in de play-offs van de Nations League. Het werd immers eerste in zijn poule. In principe zou het daar opnieuw samen met Portugal, Engeland en Zwitserland mogen strijden om een plaatsje op het EK 2020. Echter is de kans klein dat alle vier deze landen zich niet reeds via de EK-kwalificatieronde zullen plaatsen.

De landen die al een EK-ticket in handen hebben, worden straks automatisch uit de play-offs gehaald. Hun plek wordt doorgegeven aan de beste nummer twee uit dezelfde Nations League divisie. Eventueel gaat het plaatsje zelfs door naar een divisie lager. Hierbij hanteert men de overall Nations League ranking.

Via een halve finale en een finale plaatst één winnaar per divisie zich voor het EK, zodat elke divisie uiteindelijk één extra EK-deelnemer levert.

Zo kan het zo maar zijn dat Nederland met Polen, IJsland en Bosnië-Herzegovina (nummer 1 in de overall ranking League B) via de play-offs strijdt om een plaatsje op het EK 2021 (EURO 2020). Deze play-offs bestaan, net zoals de Final Four, uit een halve finale en een finale.

1 gedachte over “Uitleg relatie Nations League en EK 2020”

  1. Zo kan het zo maar zijn dat Nederland met Polen, IJsland en Bosnië-Herzegovina (nummer 1 in de overall ranking League B) via de play-offs strijdt om een plaatsje op het EK 2020.

    Bovenstaande is m.i. niet juist. Bosnie speelt sowieso play off met landen uit Divisie B. Wanneer er maar 3 landen uit Divisie A niet geplaatst zijn voor EK spelen zij play off met het hoogst genoteerde land uit Divisie B dat zich niet geplaatst heeft voor de play offs. Dit kan ook de nummer 7 of 8 van de lijst zijn, wanneer Bosnie, Denemarken, Zweden of Oekraine zich niet plaatsen voor het EK.

    Beantwoorden

Plaats een reactie